15. srpna 2018 • 19:57

Přežil tragickou nehodu Humboldtu a vrací se. Mladík chce zlato z olympiády

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už více než čtyři měsíce utekly ode dne tragické nehody autobusu kanadského hokejového týmu Humboldt Broncos. Střet s kamionem, jenž nedal na křižovatce přednost, tehdy stál život 16 lidí a 13 dalších ho odneslo zraněním. Mnohdy těžkým. Jedním z nich je také Ryan Straschnitzki, který je od hrudníku dolů paralyzován. Zůstává ale bojovníkem a že má duši odhodlaného sportovce potvrdil nedávno, když se rozhodl zkusit sledge hokej.



Devatenáctiletý Straschnitzki si nový sport rozhodl zkusit na začátku měsíce v Calgary, a to rovnou pod dozorem bývalého kanadského reprezentanta Chrise Cederstranda. Jeho nejnovější kamarád si pobyt na ledě užíval, i když pro něj situace byla dost netradiční.

„Když jsem byl na ledě najednou mě nic netrápilo. Jen jsem se bavil. Učím se teď úplně nový způsob hry a všechno vstřebávám. Doufám, že už se budu jen zlepšovat," řekl v reportáži pro cbc.ca.

Pro Straschnitzkiho se toho na ledě měnilo najednou opravdu mnoho. Při hře teď sedí, puk si malou hokejkou vodí vedle sebe a další se odráží. A skutečně mu to jde! Sledge hokej je mimochodem jedním z nejpopulárnějších olympijských sportů a na Hrách je oficiálně už od roku 1994.

Bývalý hráč Humboldtu se zatím na ledě rozkoukává a na všechny novinky si teprve pomalu zvyká. Užívá si to, usmívá se a těší se z každé povedené střely na bránu. Jednou by ale rád oblékl národní barvy a vydal se do boje o zlatou olympijskou medaili.

Na předávání cen NHL se sešli členové Humboldt BroncosFoto Reuters / Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports

„Je před ním ještě hodně práce, ale ten kluk je vážně ambiciózní," chválí si hráčovu snaživost a chuť Cederstrand. „Hned jak přišel, bylo vidět, že to má v sobě. Může dosáhnout všeho co si jen bude přát," podporuje ho dál muž, který býval před lety hasičem a při jedné z nehod přišel o nohu.

Lékaři mu museli její část tehdy amputovat nad kolenem a bez nadsázky se dá říct, že během operace se rozhodovalo o jeho životě. Cederstrand za velké pomoci schopných chirurgů vyhrál. Další roky ho čekal těžký boj a náročné navykání na úplně jiný způsob života, ale i tady z něj byl nakonec vítěz. Straschnitzki by šel rád v jeho stopách a už teď má nového hrdinu a vzor.

„Je to fakt divoch! Sleduju ho jak se na ledě pohybuje a střílí a musím říct, že chci jednou být jako on," dodal nadšeně.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud