12. listopadu 2020 • 13:01

Namažte si Jágra na chleba! Draží se historické máslo z Pittsburghu

Autor: ok
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za svůj život dělal Jaromír Jágr reklamu na ledasco. Propagoval například televizní soutěž Bingo na TV Nova, doporučoval kola Olpran nebo čtení deníku Sport. Legendární je spot na žvýkačky. Co vám však dost možná uniklo, je arašídové máslo, na jehož obal se hvězdný útočník dostal před 25 lety. Teď se jedno takové draží.



Pravděpodobně si pamatujete kultovní Jágrovu reklamu z ryzích devadesátek na žvýkačku Bubble Tape. „Co je symbolem Ameriky? Žvejkačka. Americká žvejkačka. Měří skoro dva metry, takže si můžu utrhnout, kolik chci,“ zubil se tehdy mladý vlasáč. „Když mám hlad, utrhnu si malej kousek. Když se potřebuju soustředit, utrhnu si větší. Bubble Tape je pro borce, kteří se dokážou sami rozhodovat,“ uzavřel spot legendární hláškou.

Původní žvýkačku z té doby už dnes seženete těžko, ale dochovaly se jiné skvosty. Například arašídové máslo, které bylo vyrobeno v roce 1995 na počest jeho vítězství v kanadském bodování sezony 1994/95, která byla vinou výluky pouze poloviční. Jágr v ní ve 48 zápasech posbíral 70 bodů.

Na českém aukčním serveru Sportovní Aukce se nyní draží původní lahev i s obsahem. Aktuální cena je 1050 korun. Rovnou ho díky možnosti „kup teď“ můžete mít za 3 tisíce! „POZOR! Burákové máslo již není určeno ke konzumaci, ale pouze jako sběratelský artefakt,“ stojí v popisu dražby. A bodejť by taky bylo. Datum spotřeby bylo 13. března 1998. Tedy onehdy. Před 22 lety.

Burákové máslo s Jaromírem Jágrem na obalu bylo vyrobeno v roce 1995 na počet jeho vítězství v kanadském bodování
Burákové máslo s Jaromírem Jágrem na obalu bylo vyrobeno v roce 1995 na počet jeho vítězství v kanadském bodování

Limitovaný počet másel vyrobila přímo v Pittsburghu tamní agentura PublicLabel Brands jako jeden ze svých prvních produktů.

„Kdy jste se rozhodl, že se stanete burákovým máslem?“ ptali se Jágra v roce 1995 na tiskové konferenci u příležitosti představení výrobku američtí novináři. „Víte, byl jsem v sezoně asi měsíc zraněný. Doktoři nevěděli, co se mnou. Pak jsem začal jíst arašídové máslo a třísla se mi vyléčila. To máslo je tajemství mého úspěchu,“ rozesmál se borec s tehdy řádně pěstovaným mulletem na hlavě.

Mimochodem dlouhodobá dražba běží i na největší online světové burze eBay. Tam je máslo k dostání za 25 dolarů, v přepočtu tedy jen za 550 korun. Prázdná piksla bez snědeného burákového másla vás pak vyjde na nějakých 350 korun. Ano, i ta se draží.

Nemáte taky nějaký podobný poklad doma? Třeba kolo, na kterém se kdysi proháněl v jiné reklamě. Nebo kuře z Vodňan, které držel o pár let poté. Mohli byste si vydělat klidně na pár piv v petlahvi.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud