Květoslav Šimek
30. dubna 2021 • 18:25

Loučení s Fryčerem (†61). Mladý kluk, hlesl Svozil. Vzpomínali i v Torontu

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slunce a úsměvy. To by se Miroslavu Fryčerovi líbilo. S legendárním hokejistou, který v úterý zemřel v 61 letech, se přišli na Slezskou Ostravu rozloučit jeho bývalí spoluhráči, kamarádi, fanoušci i hokejisté, které trénoval nebo jim pomáhal jako hráčský agent. Pochopitelně i nejbližší rodina.



„Mladý kluk,“ hlesl Ladislav Svozil se slzami v očích, když vyšel z obřadní síně. Ve Vítkovicích spolu tvořili nerozlučnou dvojku, stejně tak v národním týmu. Ostravskému klubu výrazně pomohli vybojovat mistrovský titul v roce 1981, společně plánovali třeba i útěk do zámoří.  

„Nejlepší kamarád. Geniální spoluhráč,“ popisoval už v týdnu pro klubové stránky Svozil. „Myslím, že s lepším spoluhráčem jsem nikdy nehrál. Na ledě jsme si vyhovovali téměř poslepu, chemie fungovala. Já nechci nikoho shazovat z mých dalších spoluhráčů, ať už z Vítkovic, nebo z národního mužstva, ale Mirek byl nejlepší hokejista, se kterým jsem kdy hrál…“

Pohřeb Miroslava Fryčera
Pohřeb Miroslava Fryčera

Z dalších hvězdných spoluhráčů se přijeli s Fryčerem rozloučit například Peter Šťastný, František Černík nebo Roman Ryšánek. Nechyběli Vladimír Vůjtek starší, Vladimír Stránský, Roman Šimíček, Zdeněk Moták, Aleš Pavlík, Pavel Zdráhal, Patrik Rimmel.

Z mladší generace, kterou už Fryčer trénoval nebo hráčsky zastupoval, přišli například Petr Hubáček, Zbyněk Irgl, Rostislav Olesz , Roman Szturc i hráči ze Znojma, kde Fryčer působil naposledy. Květiny k fotografii, na níž má Miroslav Fryčer tradičně úsměv od ucha z uchu, položily také atletky Taťána Kocembová-Netoličková nebo Nikola Ogrodníková.

Na opavského rodáka, který vyrůstal v Karviné, vzpomínali i v NHL. Před zápasem Toronta s Vancouverem pouštěli na kostce Scotiabank Areny úryvky zápasů a divokých gólových oslav s Börje Salmingem. Brankář David Rittich pak vychytal svou první výhru za Maple Leafs (4:1).

Do zámoří utíkal Miroslav Fryčer po extraligovém zlatu s Vítkovicemi v roce 1981.  Svozil se nepřidal, měl zlomenou nohu a musel se starat o rodinu. Kariéru rozjížděl v Quebec Nordiques, velké jméno si udělal v Torontu (1981-88). V roce 1985 se jako první Čech v historii zúčastnil Utkání hvězd. V NHL odehrál celkem 415 zápasů a zapsal 330 bodů.

Hokejové i životní zážitky otevřeně popsal ve skvostné autobiografické knize Můj divoký hokejový život, na níž spolupracoval s Lubošem Brabcem, redaktorem deníku Sport. Ten také zavzpomínal na první momenty, když před pěti lety začali na knize pracovat.

„Určitě jsem mohl dokázat víc,“ tlumočil Brabec Fryčerova slova. „Svůj talent jsem beze zbytku nevyčerpal. Moje kariéra mohla být zářivější a mohla trvat déle. I tak jsem na ni pyšný. Když si vzpomenu na toho malého kluka, který na ulici v Karviné mastil hokej s tenisákem, a uvědomím si, že se dostal na olympiádu, zahrál si All Star Game a v NHL nasbíral 330 bodů, mám za něj radost.“

Pohřeb Miroslava Fryčera
Pohřeb Miroslava Fryčera

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud