Pavel Ryšavý
Premium
27. prosince 2021 • 18:36

Vědec: Česká herní chytrost? Nelze se tím ohánět. Myšlení se musí změnit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká chytrost je pojem, který slyšíte v hokejovém prostředí dlouho. Ne snad, že by byl Fin hlupák, ale roky se traduje, jak si český hokejista prostě dovede poradit, umí improvizovat. Nebo spíš uměl, když fyzicky stíhal. Martin Musálek, odborník z Univerzity Karlovy, přibližuje, co zmíněnou vlastnost rozvíjí. „Nejde se ale ohánět termínem česká hokejová chytrost, když kondičně nestačíte. To je základní kámen úrazu,“ říká jasně v druhé části rozhovoru pro iSport Premium.



Stokrát jste to slyšeli. Sídliště jsou prázdná, hřiště taky, mladá generace sedí doma s mobilem, tabletem, počítačem. Není to jen český problém, tohle se děje po celém světě. Logicky s dětmi nejde pracovat stejně jako před třiceti roky, kdy měl každý hodiny přirozeného pohybu. Martin Musálek z Univerzity Karlovy má jasno, že přístup k výchově mladého hokejisty se musí úplně překopat: „Pokud se český hokej chce dostat zpátky na výsluní, je třeba změnit myšlení lidí v systému.“ Zásadní úlohu musí nést i rodina hokejisty.

Na univerzitě jste sledovali explozivitu dolních končetin mladých českých hráčů a za posledních pět let tady nenastal žádný posun. To asi není úplně v pořádku, ne?
„Celkově jsou výsledky špatné. My jsme nejdřív měli takovou techniku, jednoduchý analogický přístroj, kde vyskočíte, plácnete, hotovo. Jenže se zjistilo, že tohle měření šidí. Tak se domluvilo, že začneme využívat optický systém, bude předem daná metodika, aby test nešidil. V roce 2017 jsme udělali první měření ještě na analogickém přístroji a dopadlo to špatně. O rok později to bylo o něco lepší, v roce 2019 ještě lepší. Všechno vypadalo, jak se posouváme. Pak jsem ale pořídil optický přístroj, v roce 2020 jsme udělali test novou metodou. Víte, co se stalo?“

Čekám průšvih.
„Spadli jsme zpátky na staré hodnoty. Jako by v klubech trénovali na konkrétní test. Takže se netrénovalo proto, aby se hráč posouval v hokeji, a díky tomu měl i lepší výkon ve vertikálním výskoku. Spíš to ukazovalo, že tady se trénovalo, aby hráč nebyl špatný v testu. Jakmile jsme jenom trochu změnili metodiku, výsledky se ztratily. Už druhý rok za sebou jsme se nikam neposunuli a teď se, prosím, nevymlouvejme na covid.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud