9. června 2022 • 13:45

Kdo je kdo v boji o post prezidenta svazu: legendy, diplomat i boss Dukly

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Hra o trůn českého hokeje se již rozběhla. Šest potvrzených kandidátů se podle svého co nejlépe připravuje na volby, při kterých se rozhodne o nástupci končícího Tomáše Krále. Nechybí bývalí vynikající hokejisté ani dlouholetí funkcionáři. V článku iSport.cz se seznamte s muži, z nichž jeden se může už v sobotu 18. června stát novým hokejovým šéfem.

  • Petr Bříza

    věk: 57 let
    nynější pozice: první viceprezident a člen Rady IIHF, viceprezident Českého hokeje

    Ze všech kandidátů nejzkušenější hokejový diplomat. Někdejší brankář, majitel pěti bronzových medailí ze ZOH a MS a čtyř ligových titulů se Spartou. Chytal i ve Finsku a Německu. V roce 2016 byl zvolen do Rady Mezinárodní hokejové federace IIHF, loni se stal coby senior viceprezident jejím druhým mužem. Bývalý šéf Sparty (po ukončení kariéry nejprve generální manažer klubu) byl osm let zastupitelem hlavního města Prahy. Členem výkonného výboru a viceprezidentem ČSLH zvolen v roce 2008, byl předsedou organizačního výboru MS v Praze 2015.

  • Otakar Černý

    věk: 50 let
    nynější pozice: člen VV Českého hokeje, ředitel Síně slávy českého hokeje

    Bývalý ligový obránce a syn televizního reportéra Otakara Černého je vrstevníkem zlatých kladenských hochů. V letech 2007-10 dělal v klubu generálního manažera a jako městský zastupitel byl později jednatelem. Od roku 2011 manažer mládežnických reprezentací. Jako GM vedl české mládežnické výběry na pěti juniorských šampionátech do 20 let, včetně předčasně zrušeného turnaje v letošním roce, a jednou na MS do 18 let. U dvacítky pracuje i nadále. Od roku 2016 byl pět let členem výkonného výboru ČSLH, je ředitelem Síně slávy českého hokeje.

    Dlouholetý manažer juniorské reprezentace Otakar Černý (vpravo) se bude ucházet o post prezidenta svazu českého hokeje

  • Bedřich Ščerban

    věk: 58 let
    nynější pozice: člen VV Českého hokeje, jednatel HC Dukla Jihlava, předseda krajského výkonného výboru na Vysočině

    Během dlouhé kariéry posbíral jako obránce řadu úspěchů. Od roku 1983 hráč Dukly Jihlava, s níž získal tři ligové tituly, další se Vsetínem, s Gävle se stal švédským mistrem. Pětkrát získal bronz na MS, jednou na olympiádě (1992). Působil ve Finsku, Švédsku a Německu. Od roku 2008 je jednatelem jihlavského klubu. Ve výkonném výboru svazu zastupuje výkonnostní hokej. V případě zvolení prezidentem si stanovil za hlavní úkol uklidnit hokejového prostředí, chce se zaměřit na podporu trenérů. „Dále je potřeba se soustředit na podporu malých klubů,“ řekl.

  • Dominik Hašek

    věk: 57 let
    nynější pozice: podnikatel, předseda návrhové komise Síně slávy českého hokeje

    Osloven byl už v minulosti, až teď se rozhodl do toho jít. Bývalý vynikající brankář, světoznámá osobnost. Po triumfu na olympiádě v Naganu ho chtěl národ vidět na Hradě. Na konferenci svazu se bude ucházet o ten hokejový. Kandiduje za krajskou organizaci Pardubice. „Chci zlepšit poměry v českém hokeji i jeho kvalitu, cítil jsem, že mu můžu prospět,“ vysvětlil své pohnutky olympijský vítěz, dvojnásobný šampion Stanley Cupu a člen Hockey Hall of Fame. Zasadil se o vznik Síně slávy českého hokeje, nyní chce zvednout jeho kvalitu tak, aby začal opět pravidelně vozit medaile.

  • Jiří Šlégr

    věk: 51 let
    nynější pozice: člen výkonného výboru Českého hokeje, člen Rady ČT

    Bývalý vynikající obránce, jeden ze dvou českých členů prestižního Triple Gold Clubu (zlato na ZOH a MS, zisk Stanley Cupu) vedle Jaromíra Jágra, jehož klub Rytíři Kladno nominoval na nového prezidenta svazu. Jeho cílem je vrátit český hokej na výsluní. „Celý život, ať už na ledě, tak i mimo něj, jsem byl týmový hráč. Chci především spojovat, nikoliv rozdělovat. Musíme umět vychovávat nové generace hokejistů a hokejistek pro světový hokej. Tak, aby naše děti měly opět ke komu vzhlížet,“ zdůraznil.

    Jihlavský rodák vyrostl v Litvínově. Za jiný český elitní tým nehrál, působil i ve Švédsku. V NHL sehrál přes 650 zápasů. Skvostnou kariéru končil definitivně v Litvínově po zisku historického titulu 2015. Dvakrát byl hrajícím asistentem trenéra. Asistenta dělal ještě v ročníku 2015/16, v letech 2018-19 vedl tým coby hlavní kouč. Tři roky byl poslancem Parlamentu České republiky a členem poradních týmů ministrů školství. Od roku 2010 působil ve vedení HC Litvínov, pět let byl předsedou představenstva. Od března 2020 je členem Rady České televize, v červnu byl zvolen do výkonného výboru Českého hokeje.

  • Alois Hadamczik

    věk: 69 let
    nynější pozice: podnikatel, majitel hokejové arény v Kravařích

    Během své kariéry úspěšně propojuje manažerskou a trenérskou roli. V minulosti byl majitelem Baníku Ostrava, který vyvedl z výrazných dluhů, na světlo světa vytáhl Milana Baroše. Fotbalový klub posléze předal podnikateli Tomáši Peterovi. Na hokejové mapě zvedal úroveň Třince, který dovedl do finále extraligy, podobně dvakrát Vítkovice. Po Vladimíru Růžičkovi dvakrát přebíral národní tým. Získal s ním bronz na ZOH v Turíně 2006, následně stříbro na MS v Rize. Při druhé misi u reprezentace Hadamczikův tým získal třetí místo na šampionátu v Bratislavě 2011, rok poté ve Finsku znovu. Placka za třetí flek z MS do 20 let v roce 2005 je stále poslední medailí juniorů z velké akce.

    „Věřím tomu, že všechny nabyté zkušenosti, jak manažerské, tak trenérské, mohu předat ve prospěch celého hnutí,“ říká Alois Hadamczik s tím, že chce být menším klubům mnohem blíž, než je zvykem. „Být v pravidelném osobním kontaktu, nesedět jen v kancelářích. Je zapotřebí rozšířit základnu, rozhodně klást větší důraz na práci v menších klubech, pomoci jim. Proto říkám, že bych chtěl pracovat ve prospěch celého hnutí.“

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud