Zdeněk Janda
10. února 2023 • 22:00

Vyprodáno i na „důchodce“! Legendy bavily, lidé tleskali Hlinkovi do nebe

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to zápas, který demonstroval, jak nesmazatelnou stopu zanechala v českém hokeji zlatá naganská generace. Vyprodaná O2 aréna (17 302) sledovala skvělou show, při níž hrdinové ukázali, že to mají stále v ruce. Držel se i slovenský výběr. Ožily vzpomínky na federální bitvy, lidé se bavili. I po 25 letech má Nagano auru, která jen tak nevyprchá… „Je moc příjemné, že přijde tolik lidí i na nás důchodce,“ smál se gólman Roman Čechmánek.



Někteří zlatí hoši nastoupili, jiní se postavili v civilu na střídačku. Všichni slyšeli potlesk, hokejoví příznivci jim ukázali, jak moc jejich umění respektují. A děkují za báječné zážitky.

Nešlo jenom o samotný zápas, ale i o doprovodný program. Nechyběla autogramiáda, lidé mohli hvězdy potkat i v okolí pražské haly.

„Moc děkujeme, že jste přišli,“ říkal Jaromír Jágr do mikrofonu před zaplněnými ochozy. Jako kapitán českého výběru ocenil tak vysokou návštěvu. Tím, že lidé dorazili, podle něj projevili hráčům úctu.

Když domluvil, slyšel obří potlesk. Stejně jako další hráči. Češi sice vyhráli 6:3, ale o výsledek nešlo. Hlavní byl celkový zážitek.

„Moc jsem si to užil, atmosféra byla skvělá,“ říkal slovenský útočník Marián Hossa, který se radoval i z toho, že si mohl zahrát s bráchou Marcelem. S ním mimo jiné chodí na box. Teď se příznivcům ukázali na ledě.

Vyprodáno i na “důchodce”. Nechytal jsem devět let, říkal Čechmánek
Video se připravuje ...

„Absolutně jsem nečekal, že by mohlo přijít tolik lidí. Je vidět, že je u nás velký hlad po hokeji, když halu vyprodáme i my,“ smál se útočník David Moravec, jenž se vedle Nagana nejvíc proslavil vítězným gólem při šampionátu v roce 2001.

„Je to pro nás velké ocenění, že se na nás přišli podívat,“ dodal současný televizní expert.

Prostranství před hotelem u haly bylo plné fanoušků a lovců autogramů. Jakmile se někdo objevil, hned zbystřili a „šli“ po něm. Dovnitř ochranka nepouštěla, takový nával by foyer nepobralo. I tak se pár šťastlivců v nepozorovaný moment dostalo dovnitř. A i oni si prožili svoje Nagano, když se mohli vyfotit se svými idoly…

Několikrát na selfie ochotně kývnul i Jaromír Jágr. Živo ale bylo také kolem ostatních. Když jeden slovenský fanda, který byl shodou okolností v hotelu ubytovaný, zjistil, že jsou tam i jeho slavní krajané, poprosil: „Nevíte, jestli se můžu s někým vyfotit?“ Když mu reportér deníku Sport ukázal Mariána Hossu, jednu z největších ikon tamního hokeje a vyšla mu s ním fotka, měl téměř slzy dojetí v očích…

Voráček vhodil buly

V křesle seděl také Jakub Voráček, po Jágrovi a Patrikovi Eliášovi třetí nejproduktivnější hráč v historii NHL. Právě on vhodil úvodní buly. Dlouholetý kapitán reprezentace je v Česku během rekonvalescence kvůli sérii otřesů mozku. „Mám se fajn, díky!“ prohodil útočník zámořského Columbusu. Do interview se mu ale nechtělo. „Sorry, mám rozhovorové prázdniny,“ pousmál se muž s velkým srdcem, jenž se výrazně angažuje v charitě.

Příznivci mu přichystali dlouhý aplaus. Ten slyšel i nestárnoucí Jaromír Jágr, jenž šel na led, tradičně, poslední. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu otevřel skóre. Kdo jiný než jediný aktivní hokejista z Nagana? Navíc rekordman, jenž překonal i Wayna Gretzkyho?

„Klobouk dolů před ním,“ reagoval i dávný spoluhráč Petr Nedvěd. „Až potkám Wayna, zeptám se ho, co na to říká,“ dodal pobaveně.

Nedvěd hrál za Kanadu, a tak ho Nagano minulo. Mrzelo mě to, říká dnes
Video se připravuje ...

Také on bavil fanoušky. Moc toho ze svého umu neztratil. Ani v jednapadesáti letech. „Budu se tam jen tak motat,“ vtipkoval ještě před zápasem. Nemotal se… Dal gól, na který mu přihrál bratr Jaroslav. Bráchové se pak dlouze objali. Bylo cítit, že je to pro ně krásný moment.

Lidé se v hledišti bavili. Z reproduktorů zněly známé hity, které byly spojené se zlatou naganskou partou. Třeba od Michala Davida, který pro hráče složil speciální písničku. Mimořádně silný moment byl, když moderátor Libor Bouček vyzval zaplněnou arénu, aby potleskem do nebe pozdravila Ivana Hlinku.

Zesnulý kouč byl hlavním architektem úspěchu. Fanoušci na něj nezapomněli a poslali mu bouřlivý potlesk vestoje. Hráči bouchali hokejkami o led, tleskali rovněž zlatí hoši, kteří v civilu stáli na střídačce. Jasný důkaz, že legendární trenér má v srdcích fanoušků pevné místo.

Byla radost se dívat na umění někdejších hvězd. Pořád to mají v ruce. Třeba David Výborný vyšvihl nádherný gól jako za starých časů. Nebo gólman Roman Čechmánek, trojnásobný mistr světa, jenž v první polovině udivoval, několikrát z hlediště zaznělo: „Ty jo, ten čape!“

„Věřím, že se lidé bavili,“ říkal strůjce vsetínské dynastie. Ocenil, že byla hala vyprodaná. „Že přijde na důchodce tolik lidí? Je to moc příjemné,“ pousmál se „Čeman.“

Legendy skutečně bavily. Patří jim potlesk. Ale i báječným fanouškům.

Česko - Slovensko 6:3 (3:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 13. Jágr (Bednář, Výborný), 15. Reichel (Tlustý), 20. Vlasák (J. Hlinka), 31. P. Nedvěd (J. Nedvěd, Jágr), 35. Výborný (Jágr, Hlaváč), 52. Hejduk (Tlustý, L. Procházka) - 12. Uram (Vaic), 26. Marián Hossa (Nagy), 55. Marián Hossa (Marcel Hossa).

Sestava Česka: Čechmánek (31. Salfický) - Krajíček, Nakládal, J. Nedvěd, Hlaváč, Bednář, L. Procházka - Jágr, Výborný, P. Nedvěd - Hejduk, Reichel, Tlustý - Varaďa, Moravec, Eliáš - Klíma, J. Hlinka, Vlasák. Trenéři: Lener, M. Straka, J. Beránek, F. Kučera, J. Špaček, Patera, Ručinský.

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud