Michal Koštuřík
13. listopadu 2023 • 15:45

Vsetín uctí mohykána průvodem, dorazí i Čechmánkovy (†52) děti

Vstoupit do diskuse
15
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový Vsetín se ve středu „přemaluje“ ze žluto-zelené na černou. Příznivci a samotný klub uctí památku brankáře Romana Čechmánka, pětinásobného extraligového šampiona z Lapače, který v neděli ve věku 52 let zemřel. Jako kulisy poslouží utkání Chance ligy se Sokolovem. „Je to na přání Romanovy rodiny, která chtěla, aby se s ním mohli rozloučit i fanoušci,“ informoval sportovní manažer Radim Tesařík. 



Potomci vynikajícího gólmana dorazili hned v pondělí do Vsetína, kde jejich táta slavil největší klubové úspěchy kariéry. Zanechal po sobě dva syny Romana s Jakubem a dceru Kateřinu. Všichni už jsou dospělí, nejstaršího Romana však trápí závažné onemocnění. Právě s ním trávil „Čeman“ v posledních letech spoustu času, staral se o něj. 

Pohřeb proběhne v úzkém rodinném kruhu, tudíž se na něj fandové nedostanou. I proto proběhne „hokejové“ rozloučení ve středu vpodvečer. Bude to velké. V plánu je průvod příznivců od fotbalového stadionu k Lapači, chystá se bohaté choreo. Přímo na místě mají být i jeho děti. 

Už od neděle je u dveří stadionu pietní místo, na němž lidé zapalují svíčky. Na prosklené výplni visí Čechmánkova fotografie ve vsetínském dresu a letopočet jeho krátkého života. Kolemjdoucí se zastavují, zavzpomínají. Blondýna středního věku v pondělí odpoledne zastavila na parkovišti u ikonického zimáku své luxusní BMW, vystoupila, přidala na „oltář“ novou svíčku a kvapně odcházela zpět k autu. Mluvit nechtěla.  

Zpráva o skonu jedné z hlavních tváří zlaté éry klubu z přelomu tisíciletí zdrtila tisíce fanoušků. „Nejlíp to vystihl jeden známý, velký znalec historie vsetínského hokeje,“ podotkl Radek Světlík, jeden z věrných podporovatelů Vsetína. „Napsal, že jsou legendy s malým „l“, pak legendy s velkým „L“ a mohykáni. Ty jsme měli dva, Jiřího Dopitu a Romana Čechmánka . Hodně lidí začalo chodit na hokej kvůli nim,“ ujistil.  

Dvaapadesátiletého olympijského vítěze z Nagana a trojnásobného mistra světa našel v neděli syn Roman bez známek života v apartmánovém bytě ve Všemině, kde provizorně bydlel před stěhováním do Uherského Hradiště. V úmrtním listě podle našich informací stojí: Důvod smrti neznámý. Podle všeho se jednalo o srdeční příhodu. Výsledky pitvy budou známy ve středu.

Tedy přesně v den, kdy bude Čechmánkovi patřit celý Lapač. Zaslouží si, aby byl plný až po střechu. Jako v dobách jeho gólmanské slávy, kdy nebylo v extralize lepšího omaskovaného muže. Souboj druhého se třetím v Chance lize půjde stranou. 

Hádka s Hadamczikem i slivovice s Dopitou. Jak na Čechmánka vzpomínají redaktoři Sportu?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
15


Články odjinud


Články odjinud