15. listopadu 2023 • 12:55

Ještě jeden velký přestup. Petr Čech míří do týmu, který porazil Pardubice

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to bomba, jako když přišel v roce 2004 do Chelsea, ale i tento přestup si zaslouží uznání! Bývalý fotbalový brankář Petr Čech si vyzkouší angažmá v nejvyšší britské hokejové soutěži. Na hostování ho získali obhájci titulu Belfast Giants, kteří představili novou posilu na klubovém webu. Jednačtyřicetiletý rekordman v počtu startů za fotbalovou reprezentaci přišel jako dočasná výpomoc z druholigového týmu Oxford City Stars.



„Je to pro mě obrovská čest a samozřejmě splnění takového snu, jelikož se bavíme o týmu, který v minulé sezoně vyhrál treble, tedy všechny trofeje, a reprezentoval britský hokej velmi úspěšně v aktuálním ročníku Ligy mistrů,“ řekl Čech v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

„Na domácím ledě dokonce porazil i Pardubice, to je obrovský skalp. K postupu do play off Ligy mistrů chyběl Belfastu jediný bod, to samozřejmě ukazuje na kvalitu týmu. Je to pro mě obrovská čest, že jsem se k nim mohl připojit, byť krátkodobě,“ uvedl vítěz Ligy mistrů s Chelsea z roku 2012. Východočeši před měsícem už s jistým postupem do play off přijeli do Belfastu bez řady hráčů základní sestavy a prohráli 2:3.

V neděli mluvil Čech s trenérem Giants Adamem Keefem. „V pondělí se mi ozval s tím, jestli bych se k jeho týmu nepřipojil na výpomoc, jelikož mají problémy se zraněnými brankáři. Domluvili jsme se na mé výpomoci a pak se vyřešily formality. Dnes ráno jsem s týmem poprvé trénoval,“ přiblížil plzeňský rodák. S mužstvem bude trénovat i ve čtvrtek a v pátek a poté s ním odletí do Anglie, kde se Belfast o víkendu představí v Sheffieldu a Manchesteru.

„Velmi si vážíme pomoci Oxford City Stars i samotného Petra. Je to uznávaný a úspěšný sportovec, který ví, co je potřeba k výkonu na nejvyšší úrovni. Jeho pomoc během hostování bude neocenitelná,“ uvedl Keefe.

Jednačtyřicetiletý Čech odstartoval hokejovou kariéru krátce po konci úspěšné fotbalové v roce 2019 v týmu Guildford Phoenix. Bývalý gólman Chelsea, Arsenalu, Rennes nebo Sparty s mužstvem ze čtvrté hokejové soutěže tehdy vyhrál ligu, play off i pohár. Loni v listopadu přestoupil do Chelmsfordu, s nímž si letos zahrál finále poháru. V červnu odešel do Oxfordu. Na dresu má číslo 39, které v NHL proslavil Dominik Hašek.

Belfast bude pro Čecha čtvrtým angažmá v Británii. V této sezoně druhé ligy za Oxford odchytal šest zápasů, nyní má šanci si vyzkoušet Elite Ice Hockey League (EIHL). Týmu patří v ligové tabulce páté místo, odehráno má devět utkání.

„Belfast nás požádal, jestli bychom jim kvůli potížím s gólmany nezapůjčili Petra. Vidíme to jako skvělou příležitost pro Petra a těší nás, že jeho schopnosti jsou uznávány i na nejvyšší úrovni a že se mu tak důvěřuje,“ prohlásil ředitel hokejových záležitostí Oxfordu Shane Moore. „Nepochybuju o tom, že si tuto zkušenost užije a předá ji i nám. Přejeme mu vše nejlepší a těšíme se, že se k nám za týden nebo tak nějak vrátí,“ dodal Moore.

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud


Články odjinud