Pavel Ryšavý
24. prosince 2023 • 16:17

Pardubice míří do Davosu, na palubě i manželky. Spengler Cup znovu s Čechy

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Davosu se rádi chlubí, že od 26. prosince se u nich hraje nejstarší hokejový turnaj na světě. Spengler Cup je prestižní událost, domácí tým si sem po Vánocích vždycky pozve pět soupeřů a rozjedou se bitvy ve slavném hokejovém chrámu s dřevěnou střechou. Tentokrát si švýcarský pořadatel vybral z extraligy Pardubice, tým odcestuje do jednoho z nejdražších míst světa v pondělí i s rodinami. První zápas na Dynamo čeká v úterý proti Ambri-Piottě.



Davos v zimě je zážitek, typická kategorie„must have“. Městečko je ve výšce 1 560 metrů nad mořem a i když se třeba na Spegler Cup díváte v televizi, máte o přestávce chuť natáhnout doma na gauči bundu, čepici a skočit do prašanu. Kouzelná scéna, ať kamera zabloudí kamkoliv. Pokud byste v Davosu chtěli trávit Vánoce, počítejte se sumou 100 tisíc na osobu. „Odehrál jsem v tam dvě hezké sezony, čeká nás krásné prostředí, skvělý turnaj,“ těší se Robert Kousal.

Turnaj založil Carl Spengler dva roky po vzniku klubu HC Davos. Cílem bylo přivést mládež, kterou poznamenaly hrůzy první světové války, ke sportu. Hokejový turnaj se tak koná už od roku 1923 a zastavil se jen šestkrát kvůli druhé světové válce, covidu a jednou kvůli nedostatku financí. České týmy ho vyhrály zatím šestnáctkrát, naposledy v roce 1982 Jihlava, ale blízko byla před rokem i Sparta. Jen ve finále prohrála s Ambri-Piottou. Legendou je tady se sedmi triumfy LTC Praha.

Proti Ambri-Piotta začnou svoji třetí účast v Davosu Pardubice. „Těšíme se. Říkám pořád, že je lepší hrát než trénovat. Není to nějak extra náročné, v Americe se taky hraje 82 zápasů. Spengler je pro mě další zkušenost, ještě jsem na něm nehrál,“ říká kapitán Lukáš Sedlák. Hned po Štědrém dnu tým nabere směr Davos. „Těším se na turnaj, prostředí a je skvělé, že vyrazíme s rodinou. Bude to trošku něco jiného, zpestření sezony, která může být někdy jednotvárná,“ přidává Sedlák.

Poprvé Dynamo skončilo páté v roce 1987, ale stejně se do all-star teamu dostal brankář Dominik Hašek, v roce 2007 brat tým čtvrté místo, tedy ještě nikdy se nedostal do finále.

Na jednu stranu působí Spengler Cup tak, že vás vymačká až na dřeň. Za šest dní můžete odehrát až pět zápasů v nadmořské výšce, kde je výrazně méně kyslíku, než je sportovec běžně zvyklý. Jenže právě tohle vás může i vystřelit nahoru. Rozjedete se, v domácí soutěži pojedou nohy lépe. Davos je luxusní kyslíkový stan. K tomu nejste jen na tréninkové báze, Pardubice kývly na variantu, že do Švýcarska s hráči mohou i manželky nebo přítelkyně. „Je fantazie, že můžeme s sebou brát rodiny. Máme radost, že to Dynamo takhle vymyslelo,“ říká Lukáš Radil.

„Davos platí a zajišťuje ubytování pro hráče a realizační tým, dopravu i stravu. Náš klub pak nabídl hráčům možnost vzít rodiny,“ vysvětluje vedoucí týmu Tomáš Hrubý. Tam už náklady pořadatel nehradí, Pardubice určitou částkou svým hráčům přispějí, část si musí doplatit sami, jestli s sebou chtějí brát ještě někoho. Klub odletí 25. prosince z Pardubic do Curychu, pak pokračuje dvě hodiny autobusem do Davosu.

Slavná Vaillant Arena, kde se akce koná od roku 1979 je architektonický poklad. Předtím se v Davosu vždycky hrálo pod širým nebem. Díky tomu taky dřív nebyla nouze o nečekané zvraty. Třeba hned první ročník se protáhl až do roku 2024, protože 31. prosince zuřila tak silná sněhová vánice, že hokej hrát nešlo.

Systém turnaje se nemění od roku 2010, kdy se pět týmů roztáhlo na šest. Hraje ve dvou skupinách každý s každým. Vítěz si zajistí přímý postup do semifinále, celky na druhých a třetích místech si to rozdají o další dvě postupová místa. Na Pardubice čeká ještě KalPa Kuopio. Jestli se s ním potkají 27., nebo 28. prosince rozhodne výsledek první bitvy. Poražený bere první datum, vítěz si den oddechne.

České výhry na Spengler Cupu

LTC Praha:  7 (1929, 1930, 1932, 1937, 1946-1948)

Jihlava: 5 (1965, 1966, 1968, 1978 a 1982)

Sparta 2: (1962,1963)

Olympijský výběr: 1(1975)

Kometa 1: (1955)

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud


Články odjinud