23. července 2008 • 15:07

Olympiáda bez hvězd?

Autor: Miroslav Grossmann
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začalo to nedodrženou smlouvou ruského hráče v NHL. A skončit to může… třeba až neúčastí hráčů NHL na olympiádě nebo mistrovství světa!



Kvůli případu Radulov zámoří totiž už pohrozilo Evropě prvními represemi. Pokud se ruský útočník nevrátí za moře, odvolá prý Victoria Cup, tedy zápas mezi NY Rangers a Magnitogorskem.

Alexander Radulov, který přes platnou smlouvu v Nashvillu utekl za lepším do Ufy, možná zadělal Evropě na pořádnou šlamastiku. Jeho kousek přišel v době, kdy NHL a evropské soutěže společně s mezinárodní federací IIHF usedly k jednání.

Dohodly se, že kluby na starém kontinentu i v severní Americe budou respektovat hráčské smlouvy podepsané na opačné straně Atlantiku. Jenže dosud není nic podepsáno a bohatá Kontinentální liga na ústní úmluvy zvlášť nedbá. Radulov je zkrátka v Ufě a nezdá se, že by se chtěl vrátit za oceán.

Růžička: Vše by ztratilo punc

Mistrovství světa sice s Jágrem, ale bez hráčů z NHL. To je jedna z možných variant odplaty zámořského hokeje za nedodržení dohody s funkcionáři evropských soutěží.

Případ Radulov rozpoutal bitvu na mezinárodním hokejovém poli.

Možná větší, než by bylo zdrávo. „Asi je to vážné, ale já to zatím moc nesleduji.

Jen co si přečtu v novinách,“ tvrdí Vladimír Růžička, kouč národního týmu.

Celá kauza se může vyšplhat do takových výšin, že na světovém šampionátu či olympijských hrách nebudou startovat hráči ze zámoří. Dovedete si to představit?
„Bez těchto hokejistů by mistrovství světa v každém případě ztratilo punc, který si v posledních letech získalo.

Výrazně by klesla atraktivita. I když probíhá NHL a někteří hráči jsou zranění, hrají play off nebo je prostě kluby nepustí, tak je pořád světový šampionát na velice dobré úrovni.“

Olympijské hry se budou konat za dva roky v kanadském Vancouveru. I tato akce by bez hráčů z NHL hodně strádala.
„Právě protože to je v Kanadě, tak se mi to moc nezdá. Oni tam udělají všechno proto, aby na turnaj dostali nejlepší hráče světa. Jako tomu bylo třeba v Naganu i Salt Lake City.“

Myslíte, že může kauza Radulov přerůst v dalekosáhlejší konflikt?
„Nejsem do toho zasvěcený, ale musí se to vyřešit. Záleží to ale jen na zástupcích lig, kterých se to týká.“

Ač Radulov jako jediný prchá ze západu na východ a jiných pět hráčů naopak k nevoli ruských klubů míří z jejich teritoria do NHL, stačilo to, aby se slavná liga rozběsnila. Když Radulov nebude do konce příštího týdne zpátky v Nashvillu, můžete se s Victoria Cupem rozloučit. Takový vzkaz zaznívá z NHL.

Je to reálná hrozba? „Jestli se domluví nějaká pravidla a nedodržují se, je to opravdu problém. Nedivil bych se jim,“ říká hráčský agent Jaromír Henyš. Dostat Radulova zpátky za moře se přitom nejeví příliš reálně. Mezinárodní federace IIHF k tomu zřejmě nemá páky.

„IIHF zakáže start Radulova, ruská federace následně řekne, že nemůže hrát, ale on stejně hrát bude. Neznám jejich předpisy, ale Kontinentální liga dnes právně není ruská liga,“ upozorňuje Martin Urban z hokejového svazu. I ruský svaz má tedy zřejmě slabý vliv na Radulovův návrat.

Victoria Cup je v Česku nepříliš známý duel exhibičního charakteru mezi zástupcem zámořské ligy (letos NY Rangers) a vítězem evropského Super Six, letos tedy Metallurgem Magnitogorsk. Má se hrát 1. října v Bernu.

Vypovězení utkání by bylo jen malou nepříjemností vedle toho, co by mohlo následovat, kdyby spor pokračoval, nebo dokonce následovalo přetahování o další hráče. NHL totiž může pohrozit mnohem těžším kalibrem.

Ve hře může být i účast jejích profesionálů na olympijských hrách 2010 ve Vancouveru. Slavná liga navíc dodává desítky hráčů i na každé mistrovství světa. I tady by mohla nastat neochota pouštět na ně hráče.

„Těžko říct. Jsou to spekulace, ale možné je všechno,“ říká k tomu Henyš. „U jednání jsem nebyl. Ale když mám nějaké domluvy, mám se jich držet. Uvidíme, jak to dopadne.“

Martin Urban z hokejového svazu až takové obavy nesdílí. „NHL určitě bude chtít hledat nějaké sankce a může vyhrožovat, že přestane spolupracovat,“ uznává nový generální manažer reprezentace.

Poukazuje ovšem na to, že reprezentovat chtějí sami hráči a jejich práva v tomto ohledu hájí hráčská asociace NHLPA. „Pokud vím, je ustanoveno v kolektivní smlouvě, že kluby NHL musí uvolnit hráče na olympiádu a na mistrovství světa.

Proto se toho reálně nebojím,“ říká. „Tři subjekty, tedy NHL, NHLPA a mezinárodní federace nyní sedí za jedním stolem a spolupracují. Kvůli jednomu hráči nemá cenu udělat rozkol v hokeji.“

Jestli k němu ale nakonec přece jen nedojde, se ukáže. Jisté je, že NHL nerada vidí, jak jí roste finančně zdatný konkurent, který je schopen přetahovat její hráče. Pokud se nejslavnější liga světa bude cítit ohrožena, má k obraně stále více trumfů než Evropa.

1977

Od tohoto roku hrají hráči z NHL na mistrovství světa. O 19 let později hráli poprvé i na olympijských hrách. Hrozí konec jejich účasti?

 

-fakta případu radulov-

Ruský útočník měl ještě rok platnou smlouvu s Nashvillem a přesto odešel do Ufy, která mu zaplatila víc

n NHL se obrátila na IIHF, jež potrestala Radulova zákazem startu ve všech soutěžích IIHF, tedy na OH, MS a také v Lize mistrů

n spekuluje se také o možném trestu pro Ufu v podobě vyloučení z Ligy mistrů

n znemožnit hráči start v KHL se bez vůle samotné ligy mezinárodní federaci nepodaří

 

-co může hrozit-

n zákaz startu hráčů z NHL na šampionátech a na olympiádě

n odplaty v podobě „černých“ odchodů hráčů naopak z Evropy do NHL



Články odjinud


Články odjinud