25. prosince 2008 • 02:00

Hokejová ročenka 2008

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaké události přinesl rok s číslovkou 2008 v oblasti hokeje. Byl pro Českou republiku úspěšný? Pojďte si ho s námi připomenout a zrekapitulovat.



LEDEN
1. Hned první den letošního roku se stala ve světě hokeje mimořádná událost, při které se pod širým nebem střetly týmy Buffala a Pittsburghu. Tento slavnostní zápas sledovalo přes sedmdesát tisíc nadšených diváků.



2. Čeští fanoušci byli o poznání méně nadšeni, když reprezentanti do 20 let nestačili ve čtvrtfinále na Rusy a podtrhli tak neslavné časy juniorského výběru.

Michael FrolíkFoto ČTK


PRŮBĚH LEDNA:

V české extralize se k mohutnému výkonu vzepjali hokejisté Kladna, kteří byli doposud na chvostu tabulky nejvyšší soutěže. Zahájili tak spanilou jízdu, ve které došli až do následného play off.

Pavel Patera a Martin ProcházkaFoto Pavel Mazáč


PLAY OFFS
V předkole se kromě Kladna, které se štěstím vyřadilo Plzeň, utkali  hokejistéTřince a Znojma. Třinečtí nedali Jihomoravanům šanci a bez ztráty kytičky postoupili mezi nejlepších osm. Překvapením bylo brzké vypadnutí pražské Sparty, která ve čtvrtfinále nestačila na Liberec. Dalšími postupujícími byli týmy Karlových Varů, Českých Budějovic a Slavie. Ta svou cestu za titulem potvrdila ve finále proti překvapení celé sezony, týmu Energie Karlovy Vary.

Hokejisté Slavie si užívají poháru určeného pro nejlepší extraligový tým.Foto Sport


PLAY OUT
V kontroverzní soutěži posledních čtyř týmů tzv. play out dohrávali sezonu hokejisté Vítkovic, Pardubic, Zlína a suverénně nejhorší tým z Ústí nad Labem. Ten také následně spadl až do baráže o extraligu, kde byl překvapivě vyřazen hokejisty Mladé Boleslavi. Ti se tak stali novými členy nejvyšší soutěže.

Hokej,Mladá BoleslavFoto Pavel Mazáč


KVĚTEN
5. Jaromír Jágr ještě nevěděl, že zápas proti Pittsburghu byl jeho posledním zápasem v NHL.

Jaromír JágrFoto ČTK


14. Náš reprezentační výběr již poněkolikaté nestačil v rozhodující chvíli na tým Švédska (2:3 v prodloužení) a loučil se již ve čtvrtfinále.

Česko - ŠvédskoFoto ČTK


18. Titul mistrů světa získali Rusové, kteří udolali Kanadu 5:4 v prodloužení.



ČERVEN
5.
Poslední velkou událostí sezony byl zisk Stanley Cupu hokejisty Detroitu Red Wings, kteří rozesmutnili hokejový Pittsburgh v sérii 4:2 na zápasy. Ze zisku slavné trofeje se radovali i dva Češi – Dominik Hašek a Jiří Hudler. Slavný Dominátor v návaznosti na tuto událost oznámil opětovné ukončení kariéry.



13. Nejlepším hráčem zámořské soutěže byl vyhlášen ruský talent Alexander Ovečkin.

Ruský útočník NHL získal prestižní Hartovu trofej i cenu Lestera B. PearsonaFoto ČTK


21. Jedničkou vstupního draftu se podle očekávání stal Steven Stamkos po kterém sáhla Tampa Bay Lightning.

Steven Stamkoš bude hájit barvy TampyFoto ČTK/AP


ČERVENEC
6. Po dlouho trvajících dohadech začalo být jasno v kauze Jaromír Jágr. Legendární útočník ukončil své působení v kanadsko-americké NHL a zamířil do ruského Omsku, aby podpořil nový projekt KHL, tedy Kontinentální hokejové ligy.

Jágr si vyzkoušel své místo v kabiněFoto Zdeněk Janda


23. Přes léto hlásila česká extraliga dva velké návraty. Domů do Plzně se vrátil špílmachr Martin Straka a Spartu posílil Martin Ručinský.

Martin RučinskýFoto Barbora Reichová (Sport)


SRPEN
10. Smutnou událostí byl srpnový skon legendárního beka Františka Tikala. Zemřel krátce po svých 75. narozeninách.

26.
Během přípravy na novou extraligovou sezonu byl v anketě Zlatá hokejka vyhlášen počtvrté za sebou nejlepším hokejistou roku Jaromír Jágr.

ZÁŘÍ
V září se opět naplno rozběhla nejvyšší hokejová soutěž, kterou okořenili již výše zmíněné příchody hvězdných útočníků. Další velký příchod hlásil Liberec, který angažoval dalšího navrátilce z NHL Jaroslava Modrého.

ŘÍJEN
1. V internacionální soutěži Victoria Cup zvítězili New York Rangers nad Magnitogorskem, jehož barvy hájí i české duo Marek – Rolinek.

4. V Praze poprvé startovala slavná NHL. Stalo se tak čtvrtého října v zápase Tampy Bay Lightning proti New Yorku Rangers, ve kterém zvítězili newyorští Jezdci 2:1.

Václav Prospal před LudqvistemFoto Pavel Mazáč (Sport)




13. Obrovskou tragédií se stal třináctý říjen 2008. Při utkání Omsku zkolaboval a následně zemřel Alexej Čerepanov, devatenáctiletý talent ruského hokeje. Události byl přítomen i Jaromír Jágr, který byl smrtí mladičkého spoluhráče viditelně otřesen.

Alexej ČerepanovFoto hawk.ru




LISTOPAD:
V české extralize se stále trápí tým Českých Budějovic, naopak překvapivě nahoře se drží stále Vítkovice pod vedením bývalého reprezentačního trenéra Hadamczika. Roli extraligového outsidera pomalu a jistě přejímají hokejisté Mladé Boleslavi.

PROSINEC:
3. Z hokejové Ligy mistrů byl vyřazen tým Slavie, který tak následoval již vypadnuté České Budějovice. Evropská soutěž tak pokračuje bez české účasti.

7. Karlovarský bek Josef Řezníček odehrál 1000. zápas v české nejvyšší soutěži.

Oslavenec s netradičním číslem na dresuFoto Michal Beránek SPORT


VÁNOCE 2008

Tak jak je v posledních letech zvykem i během vánočních svátků naplno pokračuje extraligová soutěž. Hokejistům tento fakt příliš po chuti není, fanoušci to naopak vítají jako příjemné zpestření svátečních dnů.

PŘELOM ROKU
Již 27. prosince vstupují do světového šampionátu hráčů do 20 let čeští mladíci zápasem proti Kanadě. Nový juniorští králové budou známí 6. ledna 2009. Držme našemu výběru palce!

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud