25. února 2010 • 20:52

Obránce Kubina ukončil reprezentační kariéru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Hokejový obránce Pavel Kubina se rozhodl po olympijských hrách ukončit reprezentační kariéru. Zanedlouho třiatřicetiletý bek Atlanty to oznámil novinářům na neformálním setkání krátce po vyřazení národního týmu ve čtvrtfinále s Finskem.



"Rozhodl jsem se, že se chci věnovat jen klubovým povinnostem. Bude mi třiatřicet a je pro mě strašně složité se po sezoně připravovat na mistrovství světa," řekl trojnásobný mistr světa Kubina novinářům, který se rozhodl, že v národním týmu skončí, už před olympiádou bez ohledu na její výsledek.

Zároveň se chce i více věnovat rodině. "Je čas uvolnit místo mladším klukům, jako jsou bratři Michálkové, Ondra Pavelec, Fleischmann, Krejčí, Frolík a tak dále," uvedl. Že by jej neměl kdo nahradit, o to obavu nemá. I když si dobře uvědomuje, že světová špička se stále vyrovnává.

"Určitě to zvládnou, strach bych neměl. Už to přijít musí. V týmu je nás spousta, kterým už je přes třicet. Mladí jen musí dostat příležitost," podotkl.

Vítkovický odchovanec Kubina působil v národním mužstvu téměř jedenáct let. Premiéru na velké akci si odbyl na mistrovství světa 1999 v Norsku a hned se radoval ze zlata. Světový triumf si urostlý bek připsal ještě o dva roky později v Německu a v roce 2005 ve Vídni.

Ve sbírce má také olympijský bronz z Turína 2006, pod pěti kruhy hrál i čtyři roky předtím v Salt Lake City."Odehrál jsem toho za nároďák hodně. Zažil jsem s ním šťastné i smutné chvíle a mohl jsem se učit od řady skvělých hráčů. Vždy to pro mě byla čest," řekl Kubina, jenž startoval na devíti vrcholných akcí.

Na čtyřech MS, třech olympiádách, Světovém poháru a juniorském MS. "Vždy jsem se snažil na ledě nechat všechno," poznamenal Kubina, jenž zakončí reprezentační kariéru s 60 starty.

Bývalý obránce Tampy Bay a Toronta se stal ve svém posledním reprezentačním utkání smolným hrdinou. Při finské přesilovce mu v závěru třetí třetiny spadla helma, a když ji jel za branku sebrat, vstřelil soupeř vítězný gól.

"Neměl jsem na výběr. Mohl jsem jet na střídačku, jet pro helmu nebo hrát bez ní a poslat tým do tří. Viděl jsem, že je kousek za brankou, tak jsem se rozhodl jít pro ní. Byla smůla, že bek vystřelil zrovna, když jsem byl za brankou a oni to tečovali," vrátil se Kubina ke klíčovému momentu čtvrtfinále.

Vyřazení těžce nesl ještě druhý den po zápase. "Nespal jsem celou noc. Ta porážka je ve mně, to bude trvat dlouho a asi nikdy na ni nezapomenu. Na to, jaký jsme měli mančaft, tak jsme nepodávali takové výkony, jako jsme měli," uznal Kubina.

Spokojen nebyl ani se svými výkony. "Z klubu jsem zvyklý hrát úplně jinak, třeba 25 minut v zápase. Ale to není výmluva. Nehrál jsem tak, jak jsem měl," dodal Kubina.

Vstoupit do diskuse
4


Články odjinud


Články odjinud