18.8.2019 • 05:00

Sport a menstruace. Tabu boří Serena či fotbalistky, problém jsou i peníze

Vstoupit do diskuse
0

Výkon sportovců ovlivňuje celá řada faktorů. U žen je to mimo jiné také menstruace. Ačkoliv bylo toto téma ještě do nedávna tabu, začíná se ozývat stále více sportovkyň, které volají po nápravě. Přidává se k nim také hráčka Manchesteru City a kapitánka anglické reprezentace Steph Houghtonová.



Kapitánka anglické fotbalové reprezentace Steph Houghtonová veřejně promluvila o tématu, které bylo až do nedávna tabu – menstruace a sport. Podle průzkumu z roku 2017, který provedla dětská charitativní organizace Plan International UK, téměř polovina dívek ve Velké Británii kvůli menstruaci chyběla celý den ve škole a jedna z deseti žen ve věku mezi 14 a 21 lety si nemůže dovolit hygienické pomůcky.

„Myslím, že dívky, které navštěvují sportovní kroužky, posilují svou sebedůvěru. Dělají totiž něco, co se jim líbí a cítí se při tom dobře. Za mě je velká škoda, že se některé dívky během menstruace sportu vyhýbají kvůli tomu, že si nemohou dovolit hygienické pomůcky" řekla Houghtonová pro britský magazín Vogue.

Problém chudoby je také důvodem, proč se hráčka Manchesteru City spojila se značkou ženských intimních potřeb Always. Společně rozjeli kampaň, ve které tato firma ve Velké Británii věnuje za nákup každého balení hygienických potřeb této značky jeden svůj produkt mladým dívkám v nouzi.

O svých problémech během menstruace před časem promluvila i Petra Kvitová - více čtěte zde »

Serena Williamsová už několikrát ukázala, že kontroverze se nebojí... Touhle fotkou bojovala proti rakovině prsu...
Serena Williamsová už několikrát ukázala, že kontroverze se nebojí... Touhle fotkou bojovala proti rakovině prsu...

Menstruace ovlivňuje i Williamsovou

Steph Houghtonová však není zdaleka první sportovkyní, která se rozhodla otevřeně hovořit o tématu menstruace. Například tenistka Serena Williamsová před časem přiznala, že patří mezi 13 milionů amerických žen, které trpí během menstruace migrénami. „Jsou chvíle, kdy se cítím úplně mimo, chci se jen odplazit do postele a zůstat tam,“ řekla třiadvacetinásobná grandslamová vítězka.

Fotbalová záložnice Arsenalu Jordan Nobbsová (26) musela zase letos kvůli zranění kolene, které prodělala v listopadu, vynechat vrchol sezony – mistrovství světa ve fotbale žen. Podle jejích slov ke zranění mohla významně přispět právě menstruace.

Také manažerka ženského týmu Chelsea Emma Hayes v rozhovoru pro TalkSport řekla, že jsou tyto dny pro tělo sportovkyně opravdu velkou zátěží. „Musíte hrát, zatímco vaše tělo produkuje o 8 % více krevní plazmy, váš nervosvalový systém nefunguje, reakční časy jsou pomalejší, neustále máte chuť na čokoládu a přibýváte na váze sotva si jen na chvíli sednete,“ řekla.

Výzkumů, které by ukazovaly, jak menstruace ovlivňuje sportovní výkonnost žen, zatím nebylo realizováno mnoho. Tomuto tématu se však začíná věnovat stále větší pozornost.

Například Anglický institut sportu za podpory fotbalové asociace zahájil kampaň SmartHer, určenou na podporu aktivních žen. Prostřednictvím vzdělávacích kurzů, inovací, výzkumu a spolupráce chtějí zvýšit povědomí o důležitých faktorech, které ovlivňují ženský sport. Těmi je kromě menstruace například i správná opora prsou během tréninku.

Číňanka se stala hitem, pak strhla bouři. V Riu mluvila o menstruaci - čtěte zde »


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}