24.5.2019 • 09:30

Anglická hvězda přišla o MS žen. Za zranění může menstruace, hlásí záložnice

Vstoupit do diskuse
0

Úraz je pro každého sportovce doslova noční můrou. Své o tom ví i záložnice Arsenalu a zástupkyně kapitánky anglické reprezentace Jordan Nobbsová, kterou zranění zkříženého vazu kolene připravilo o vrchol sezony v podobě mistrovství světa ve fotbale žen. O to víc k zlosti je, že kdyby byla muž, tyto problémy by nejspíš vůbec řešit nemusela. Podle jejích slov totiž za zranění může menstruace.



Fotbalová záložnice Arsenalu Jordan Nobbsová (26) musí kvůli zranění kolene, které prodělala v listopadu, vynechat letošní světový šampionát žen, jenž startuje v létě. Hráčka se domnívá, že faktorem, který mohl významně přispět k jejímu zranění, byla menstruace.

"Nemohu samozřejmě s jistotou říct, zdali menstruace může za mé zranění. Faktem však je, že existuje spousta žen, u kterých došlo k úrazu právě v době jejich cyklu," tvrdí Jordan Nobbsová.

Fotbalistka Arsenalu Jordan Nobbsová
Fotbalistka Arsenalu Jordan Nobbsová

Výzkumy, které by jasně prokázaly spojitost mezi menstruačním cyklem a úrazy zkříženého vazu kolene, zatím chybí. Bylo však zjištěno, že tento druh zranění postihuje častěji ženy. Na vině může být estrogen – hormon, který se uvolňuje v těle žen během menstruace. Jeho uvolňování vede k větší pružnosti kloubů, která může vyústit při prudkém pohybu kolene až ke zranění.

Anglický institut sportu za podpory fotbalové asociace zahájil kampaň SmartHer, určenou na podporu aktivních žen. Prostřednictvím vzdělávacích kurzů, inovací, výzkumu a spolupráce chtějí zvýšit povědomí o důležitých faktorech, které ovlivňují ženský sport. Těmi je kromě menstruace například i správná opora prsou během tréninku.

Nutnost dalšího vzdělávání a výzkumů v této oblasti zdůrazňuje také Jordan Nobbsová. "Kolik toho vědí kluby, fyzioterapeuti a vědci o tom, co se děje v našem těle v období menstruace? Je potřeba realizovat další výzkumy a získat tak více informací, aby se u žen, které pravidelně trénují, minimalizovalo riziko zranění," uzavřela.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}