31.5.2017 • 11:30

Hele, Čech! Hvězda dostala LAKROS krásky na MS, střelba jako poděkování

Vstoupit do diskuse
0

Malý sport prožívá velké období. Skrz mediální zájem určitě! České ženské lakrosové reprezentaci před několika týdny v promo videu odehrál part moderátor, herec a reklamní režisér Jakub Kohák, v úterý navštívil sličný výběr na jeho tréninku v Radotíně jeden z nejlepších fotbalových brankářů planety Petr Čech. Oba pomohli, každý jinou formou, národnímu týmu k zaplacení startovného na červencové mistrovství světa v Anglii.



Ještě před startem podvečerní úterní tréninkové jednotky se Petr Čech vyrazil převléknout do sportovního do šaten u sousedního fotbalového hřiště, zrovna tam probíhal zápas radotínské omladiny. "Hele, to je Čech," všimnul si jeden z mladých čutálistů. Hra se v mžiku přerušila, mičuda ztratila na důležitosti, každý chtěl bývalou reprezentační jedničku a gólmana londýnského Arsenalu vidět. Pár desítek fanoušků/rodičů na tribuně začalo vstávat, také toužily mít co nejlepší výhled.

Čech fotbalistům pokynul a zamířil zpět za lakrosistkami. Pro ně hlavně tu přeci dnes byl! "Pííísk," foukla americká trenérka týmu Tierney Larson do píšťaly, trénink začíná. Vedro, nevedro.

"Stalo se to náhodou. Na sociální síti jsem zahlédl výzvu, že se lakrosový národní tým žen kvalifikoval na mistrovství světa, ale že tam nemá jak odjet. Takže jsem zavolal pár svých známých a spolupracovníků a začali jsme spolu hledat způsob, jak jim pomoct, aby na to MS mohly odjet," rozprávěl o okolnostech vzniku spolupráce před hloučkem přítomných novinářů Čech.

Rozpočet na účast na MS včetně roční přípravy činil 1,6 milionu korun, jenom startovné vyšlo na milion. Český ženský lakros a lakrosová unie podpořily reprezentaci 600 000 korun, zbytek musely sehnat hráčky a realizační tým. Z týmového brainstormingu vzešel nápad umístit se na crowdfundingovou stránku Hithit.com, kde lidé mohou finančně podpořit projekty, které je osloví. A tak se o lakrosačkách dozvěděl i Čech.

"Rozjela se pak taková mašinerie a jsem strašně rád, že se nakonec podařilo ty finanční prostředky sehnat, protože holky si to zaslouží, když se tam kvalifikovaly," vyprávěl 35letý brankář a rekordman v počtu startů za národní tým.

Petr Čech podpořil lakrosistky, i díky němu odjedou na MS
Video se připravuje ...

"Jednoho hezkého dne se nám ozval manažer Petra Čecha a nabídl pomoc. Nejdříve jsme tomu nemohly vůbec uvěřit. Teď už věříme a jsme neskutečně vděčné a šťastné. Díky Petrově podpoře se nám povedlo na sebe upozornit a sehnat potřebné sponzory. Díky němu tam vůbec jedeme," je si vědoma manažerka reprezentace a bývalá reprezentantka Dagmar Merrellová.

Ženské mistrovství světa v lakrosu probíhá jednou za čtyři roky, v roce 2009 ho hostila Praha. Český tým se zúčastnil třikrát a vždy skončil v elitní desítce, dvakrát bral osmý flek, jednou byl devátý. Minulého mistrovství v roce 2013 v Kanadě se Češky nezúčastnily právě kvůli absenci financí.

A jak to majiteli 190 vychytaných nul v Premier League (žádný brankář jich nemá více) šlo s lakroskou? Za zhruba 30 minut tréninku si Čech vyzkoušel přihrávky i střelbu, v závěru pak také chytání. Takřka dva metry a 90 kilogramů udělaly z jedenáctinásobného nejlepšího českého fotbalisty neprostupnou zeď, z 50 střel dostal dva góly.

"Těšil jsem se na to moc, byla to moje první zkušenost s lakrosem, předtím jsem ho viděl jen v televizi, když jsme byli v USA, kde je tento sport velmi populární. A taky jsem samozřejmě doufal, že si neudělám ostudu, bavilo mě to. Nejdřív jsem se zeptal holek, jakou technikou a taktikou chytat. Hlavně jak používat tu lakrosovou hokejku, takže to bylo velmi zajímavé," byl spokojený otec dcery Adély a syna Damiána.

"Všechny jsme na něj střílely a chytil nám skoro všechno. Je to přirozený talent," chválila Čecha útočnice Adéla Blahovcová. "Byly jsme s druhou brankářkou hodně překvapené jeho výbornou reakcí na balon, hodně mu to šlo, hlavně na bekhend, s čímž i my dvě máme hodně problém,“ doplnila spoluhráčku brankářka Kateřina Dvořáková.

Na jubilejní desáté MS, které se od 12. do 22. července uskuteční v jižní Anglii v areálu Surrey Sport Park v Guildfordu, se Čech osobně podívat nepřijde. A to i přesto, že univerzitní areál je jen asi deset kilometrů od jeho londýnského bydliště. "Bohužel to mistrovství se hraje v průběhu naší přípravy, takže já tou dobou budu v Austrálii nebo v Číně, takže palce budu držet jen na dálku. Jsem ale moc rád, že jsem mohl nějak pomoci, aby holky mohly uhrát co nejlepší výsledek.“

Tak hodně zdaru dámy, Čech i Česko bude stát za vámi!

Vzhůru do Anglie! Kohák pomáhá reprezentantkám dostat se na lakrosové MS
Video se připravuje ...

Petr Čech potřeboval k dopnutí helmy asistenci odborníka Miroslava Knotka
Petr Čech potřeboval k dopnutí helmy asistenci odborníka Miroslava Knotka


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}