17.1.2017 • 14:14

Kohák ve sprše neprošel, pomohli smrtelníci. Lakrosistky žijí „anglický“ sen

Vstoupit do diskuse
0

Vánoce jsou fuč, stejně tak z televizních obrazovek zmizely pohádky. Jednu vám ale mohu povědět ještě v lednu. Je o tom, jak si osmnáctka lakrosových princezen splnila sen a sehnala přes 200 tisíc korun, aby mohla v červenci reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v Anglii. Nepřímo schrastit chybějící finance pomohl svou účastí v promo videu herec a režisér Jakub Kohák, napřímo přispívaly stovky „obyčejných lidí.“ Díky za to, dobrá věc se podařila!



Asi to tušíte, ale pro jistotu vysvětlující informace na úvod, lakros je v Česku amatérským sportem. Hráči ani hráčky si přihráváním kaučukového míčku nevydělají ani na rohlík s hořčicí, do sportu investují vlastní peníze. Nejinak tomu bylo v posledním reprezentačním cyklu, kdy ženský národní tým ladí na jubilejní desáté MS, které se od 12. do 22. července uskuteční v jižní Anglii v areálu Surrey Sport Park v Guildfordu.

Každý týden se na tréninkovém placu v Radotíně schází 23 hráček širšího výběru, který čítá studentky, pracující i matky od rodin, a dlouho je sžírala palčivá otázka: Jak dát do kupy peníze nutné pro účast na turnaji? Rozpočet na celou akci včetně roční přípravy činí 1,6 milionu korun, z toho jenom startovné vyjde na milion. Český ženský lakros a lakrosová unie podpořily reprezentaci 600 000 korun, zbytek musely sehnat hráčky a realizační tým.

Z týmového brainstormingu vzešel nápad umístit se na crowdfundingovou stránku Hithit.com, kde lidé mohou finančně podpořit projekty, které je osloví. „Byl to takový náš odrazový můstek. Hit hit nám nejen pomohl vybrat první peníze, ale také nám celý projekt díky sdílení pomohl v propagaci,“ vysvětluje bývalá reprezentantka a manažerka národního týmu Dagmar Merrellová.

Start kampaně, která trvala 45 dní, byl pozvolný, po 14 dnech měly lakrosistky na účtu 16 tisíc korun. Za cíl si stanovily vybrat 160 tisíc. „Po spuštění projektu se tak týden nic nedělo, ale věřily jsme, že se to rozjede. Výrazně nám pomohl až článek v médiích, lidé z celé republiky začali přispívat, až jsme z toho byly dojaté. Každého, kdo nám něco poslal, si nesmírně vážíme,“ těší Merrellovou, v současné době i hráčku úřadujících mistryň LCC girls.

Ke spokojenosti má sympatická bruneta důvod, celkem se nakonec vybralo neuvěřitelných 226 250 Kč, „anglický sen“ se splnil. Ale nebylo to zadarmo, každá z reprezentantek zaplatí ze svého ještě 25 tisíc korun a Hit Hit navíc nefunguje tak, že by jen dával, reprezentantky musely nabídnout určité protislužby. „Zvolily jsme takové odměny, které by měly potěšit a pobavit. Většinou to jsou fotky z MS, jména dárců v pokřiku nebo gril party s celým týmem. Hodně oblíbená byla i falešná tetování, hodně z nás bude mít jméno sponzora vytetované na těle. Odměny budeme realizovat během MS a po příjezdu,“ dodává maminka dvou dětí.

Jak je důležité míti Koháka

Klíčovým aspektem zdaru akce bylo natočení videa, ve kterém hlavní roli ztvárnil Jakub Kohák, špičkový český reklamní režisér, který si čas od času střihne roli v reklamě a naposledy bavil diváky ve filmu Tomáše Vorla Instalatér z Tuchlovic, kde ztvárnil hlavní roli.

„Chystáme se na mistrovství světa do Anglie. Abychom se tam mohly vydat, potřebujeme ještě někoho, kdo nemusí být úplně jako my, nemusí mu slušet náš dres a nemusí si dělat náš týmový make-up,“ hlásí české lakrosistky v úspěšném spotu, kde se součástí týmu na 80 vteřin stal i Kohák.

VIDEO: Podívejte se, jak to Kohákovi sekne s lakroskou

Vzhůru do Anglie! Kohák pomáhá reprezentantkám dostat se na lakrosové MS
Video se připravuje ...

„Jakub má rád lakros a lakros má rád Jakuba. Ještě před tím, než se stal celebritou. Do klipu ho vybral filmový střihač Vláďa Barák, který klip pro nás natočil, a my oběma moc děkujeme,“ je vděčná Merrellová, která zodpověděla i všetečnou otázku týkající se upravení konce videa.

„Končilo to vtipnou scénou ze sprchy. Nakonec nám bylo doporučeno tuto scénu nezveřejňovat. Sice by nám asi pomohla v šíření videa a při shánění sponzorů v ČR, ale mohla by uškodit ženské reprezentaci ve světě.“ 

Jakub Kohák o natáčení s lakrositkami 
K lakrosu mě přivedl můj výborný přítel Vladimír Barák, který ho v dřevních dobách i hrával, dokonce se stal mistrem republiky, v té době ale hrál lakros jediný tým, takže to nebylo nic zas tak těžkého. Byla to láska na první pohled, lakros a Radotín, kde je tento sport maximálně populární, jsem si zamiloval. Natáčení samotné bylo jedno z nejlepších, které jsem zažil, Vláďa Barák napsal výborný scénář a obsadil krásné holky, které byly pro zdar snímku ochotny obětovat úplně vše, jména mi bohužel vypadla. Jsem moc rád, že se jim podařilo vybrat více peněz, než plánovaly, a čekám, že mi jejich přebytek pošlou."

Ženské mistrovství světa v lakrosu probíhá jednou za čtyři roky, v roce 2009 ho hostila Praha. Český tým se zúčastnil třikrát a vždy skončil v elitní desítce, dvakrát bral osmý flek, jednou byl devátý. Minulého mistrovství v roce 2013 v Kanadě se Češky nezúčastnily kvůli financím, v červenci v Anglii je do boje poprvé povedou trenéři z Ameriky.

„Zkušenosti hráček ženského lakrosu tak trochu zamrzly a proto jsme se rozhodly oslovit trenéry z USA. Věříme, že přinesou nejen do reprezentace, ale i do celého ženského lakrosu spoustu nové energie, zkušeností a hlavně motivaci. Cílem je skončit na pátém nebo šestém místě, to by byl velký úspěch,“ uzavírá povídání Merrellová.

Tak hodně štěstí, dámy!

Rozpočet na celou akci včetně roční přípravy činí 1,6 milionu korun
Rozpočet na celou akci včetně roční přípravy činí 1,6 milionu korun


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}