12. června 2016 • 15:28

Kladivářka Šafránková vylepšila český rekord na 72,47 metru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kladivářka Kateřina Šafránková po necelém měsíci opět vylepšila český rekord. Na extralize družstev v Kolíně vrhačka domácího Sokola hodila ve druhé sérii 72,47 metru a o 13 centimetrů překonala svůj výkon z ostravské Zlaté tretry.


Dobrou formu potvrdil mílař Filip Sasínek, který na osmistovce splnil limit pro účast na mistrovství Evropy, start v Amsterodamu si zajistil také diskař Tomáš Voňavka.

Bývalá juniorská vicemistryně světa Šafránková si novým maximem dala dodatečný dárek ke středečním 27. narozeninám a opakovaně splnila olympijský limit (71,00). V Kolíně předvedla ještě dva hody za 70 metrů, druhý nejdelší pokus měřil 71,89. V letošních světových tabulkách patří Šafránkové nadále třinácté místo.

"Jsem ráda, že jsem to zase posunula, ale pořád doufám, že by to mohlo být ještě dál," uvedla na facebooku atletického svazu Šafránková, která nejdelší hod předvedla ve druhé sérii. "Cítila jsem, že je to dobré, ale doufám, že přijde ten hod, kdy si řeknete - jo, to bylo ono," řekla. "Chtěla jsem hodit ještě dál, ale asi jsem nad tím moc přemýšlela a už to nešlo. Forma přichází, snad bych to mohla ještě posunout, nejlépe na mistrovství Evropy nebo olympiádě," doufala kladivářka.

Sasínek vlétl do tuzemské atletické špičky na Zlaté tretře, kde senzačně vyhrál běh na 1500 metrů, na extralize splnil limit pro účast na ME také na osmistovce osobním rekordem 1:46,86 minuty. Obě tratě ale v Amsterodamu velmi pravděpodobně nepoběží. V Kolíně nicméně tento dvojboj absolvoval během zhruba tří hodin a i na delší trati zvítězil.

Voňavka už letos přehodil šedesátimetrovou hranici, nyní si osobní rekord vylepšil skoro o dva metry na 63,18 metru a limit na ME přehodil o 18 centimetrů. Do Amsterodamu tak už pojede více než 40 českých atletů.

Blízko limitu na OH do Ria v disku žen byla Eliška Staňková, ale při výkonu 60,48 jí chybělo 52 centimetrů.

Jen tři centimetry pod hranici osmi metrů dopadl dálkař Radek Juška, v tyči přeskočila Jiřina Ptáčníková 460 cm. V trojskoku se předvedla výkonem 13,89 Lucie Májková, ale ke startu na ME potřebuje přidat ještě šest centimetrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud