18. prosince 2017 • 11:40

Krasobruslařům Papadakisové a Cizeronovi pomáhá mentální kouč

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvojnásobní mistři světa v tancích na ledě Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron před olympijskou sezonou začali spolupracovat s mentálním koučem. Má jim mimo jiné pomoci zvládat rivalitu s olympijskými šampiony z roku 2010 Tessou Virtueovou a Scottem Moirem, kteří se v minulé sezoně po dvouleté pauze vrátili k závodům a sesadili francouzské krasobruslaře ze světového trůnu.


Papadakisová a Cizeron, kteří získali světové tituly v letech 2015 a 2016, se ve špičkové formě se zkušenými Kanaďany před tím na závodech nepotkali. "Proto bylo těžké se s tím vyrovnat. Přinesli sebou skvělou minulost a lidé jim pochopitelně věnovali velkou pozornost. Zasloužili si to, ale bylo těžké být s nimi na ledě, cítit všechnu tu pozornost okolo nich a vědět o jejich minulých medailích a celé kariéře," vyprávěla dvaadvacetiletá Papadakisová časopisu International Figure Skating.

Virtueová a Moir vedle zlata z Vancouveru mají také olympijské stříbro z roku 2014 v Soči a před březnovým titulem v Helsinkách získali na MS šest medailí, tu první již v roce 2008. "Jsme velmi mladí a nikdy jsme se nemuseli s takovými věcmi vyrovnávat, takže jsme na tom začali velmi vážně pracovat, mentálně pracovat. Nikdy před tím jsme neměli mentálního kouče, ale kvůli tomu jsme začali s jedním spolupracovat," doplnila Papadakisová.

V minulé sezoně se s Virtueovou a Moirem utkali třikrát a vždy prohráli - na NHK Trophy, ve finále Grand Prix i na mistrovství světa. Zpětně považují minulou sezonu za obrovskou školu. "Bylo to tvrdé, ale zároveň jsem se v minulé sezoně naučila víc než za celou svou kariéru," řekla Papadakisová.

Impulzem pro ně bylo vítězství ve volném tanci na MS. Vzhledem k tomu, že kvůli ztrátě z krátkého tance neměli šanci na titul, se mohli místo rivality s Kanaďany soustředit jen na vlastní výkon. "Byli jsme na to opravdu hrdí a dodalo nám to hodně sebedůvěry při vstupu do této sezony. Už jsme nemuseli soupeřit. Věděli jsme, že nebudeme první," řekl třiadvacetiletý Cizeron.

Oba nejlepší páry v současnosti trénují pod vedením stejných koučů v kanadském Montrealu. Očekává se, že právě mezi nimi se v únoru rozhodne o olympijských vítězích pro rok 2018. Zatím mají v této sezoně mírně navrch Francouzi, kteří porazili Virtueovou s Moirem ve finále Grand Prix.

Papadakisová a Cizeron touží po olympijském zlatu, ale nechtějí na sebe před ZOH klást tlak, že cokoliv jiného než zlato bude neúspěch. Vzhledem ke svému mládí totiž počítají minimálně ještě se ZOH 2022 v Pekingu. "Snažím se na to neklást takový důraz. Tak často jsem na sebe kladla takový tlak, abych dosáhla cíle, že když se to nepovedlo, měla jsem pocit, že byl zničen celý můj život. Nechci se už tak cítit. Je to také druh tlaku, který nám brání bruslit tak, jak bychom mohli a měli," doplnila Papadakisová.

O víkendu Papadakisová se Cizeronem vyhráli francouzský šampionát a znovu získali celkovou známku přes 200 bodů, což se dosud jinému tanečnímu páru nepodařilo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud