21. prosince 2017 • 16:24

Křetínského zklamaly výkony Ben Chaima, Biabianyho a Janka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Podle majitele fotbalové Sparty Daniela Křetínského byla jednou z hlavních příčin nepovedeného podzimu nízká produktivita letních zahraničních posil. Zklamaly ho především výkony ofenzivních hráčů Tala Ben Chaima, Jonathana Biabianyho a Marca Janka. Jeden z nich by pražský klub mohl v zimě opustit.


Izraelec Ben Chaim se stal nejdražším fotbalistou v historii české ligy, poté co za něj Sparta údajně zaplatila Maccabi Tel Aviv 2,9 milionu eur (asi 76,2 milionu korun). Francouz Biabiany přišel z Interu Milán na hostování s opcí a Rakušan Janko na Letnou zamířil po vypršení smlouvy v Basileji. Křídelní hráči Ben Chaim s Biabianym se na podzim střelecky neprosadili, hrotový útočník Janko zaznamenal dva soutěžní góly.

"Měli být rozdílovými hráči ve Spartě. Viděli jsme, že přínos a produktivita ani jednoho z těch hráčů nebyly z různých důvodů takové, které se očekávaly," řekl Křetínský v rozhovoru pro klubovou televizi.

"To, kde jsme očekávali, že budeme mít velkou sílu, se vlastně stalo téměř naší slabostí. Dostali jsme se do situace, že produktivita útočných křídelních hráčů byla nedostatečná. A Marc Janko se zdaleka neprosadil tak, jak jsme si představovali," přidal Křetínský, který přes nevydařený podzim ponechal ve funkci italského trenéra Andreu Stramaccioniho.

Naznačil, že jeden z trojice Ben Chaim, Biabiany, Janko v lednu Spartu opustí. "Jsem přesvědčen, že minimálně jeden z nich má schopnost to změnit a být mimořádně platným hráčem Sparty. Minimálně u jednoho si myslím, že tu schopnost nemá a u jednoho nejsem přesvědčen, že má smysl pokračovat ve spolupráci," upozornil Křetínský.

"Nám se zhroutila celá filozofie stavby týmu, což zpětně vypadá jako naivní chyba. Na druhou stranu pro tu chybu mám osobně pochopení. Byl jsem u ní, viděl materiály v době přestupů, ti hráči nebyli vybraní náhodně. Jenom jsme potřebovali praktickou zkušenost a poučit se v tom, jak přesně musíme vybírat hráče," doplnil dvaačtyřicetiletý podnikatel a jeden z nejbohatších Čechů.

Z výkonů jiných letních akvizic naopak měl radost. "Lukáš Štetina je jedna z nejsuverénnějších posil, na pozici stopera se do Sparty přichází těžce. Udělal na mě velký dojem. I (brankář) Martin Dúbravka až na úvodní zaváhání podával výkony na vynikající úrovni. Takže máme na čem stavět," uvedl Křetínský.

Spartu, která se na podzim nedostala do Evropské ligy a vypadla i z domácího poháru, čeká výrazné zúžení kádru. "Ne všichni budou muset odejít úplně, někteří třeba na hostování, ale musíme zredukovat tým na počet, který je adekvátní tomu, že hrajeme jedinou soutěž," konstatoval Křetínský.

Potvrdil i to, že Sparta intenzivně pracuje na příchodu středního záložníka ze zahraničí. I kvůli tomu, že Tomáš Rosický ve středu ukončil hráčskou kariéru a přesunul se do sportovního vedení klubu, kde bude spolupracovat s bývalým sparťanským trenérem Zdeňkem Ščasným. "Seznam podstatných posil v tuto chvíli připravený máme. Jednak probíhají už konkrétní jednání, současně probíhají finální potvrzování s novým sportovním vedením," podotkl Křetínský.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud