22. února 2018 • 03:18

Favorit olympijského slalomu Hirscher nedokončil první kolo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Rakouský lyžař Marcel Hirscher překvapivě nedokončil první kolo slalomu a třetí zlatou medaili na olympijských hrách v Pchjongčchangu nezíská. Zaváhání největšího favorita zatím nejlépe využil jeho rival Henrik Kristoffersen z Norska, který drží průběžné vedení o 21 setin před André Myhrerem ze Švédska.


Na start prvního kola se postavili také Ondřej Berndt, Filip Forejtek, Jan Zabystřan a Adam Kotzmann, ale ani jeden z nich jízdu nedokončil. Druhá část závodu od 5:30 SEČ tak bude bez české účasti.

Hirscher od začátku nejel dobře, brzy nabral nečekaně velkou ztrátu a nakonec vypadl po chybě zhruba v polovině trati. Osmadvacetiletý úřadující mistr světa a šestinásobný vítěz Světového poháru, který obhajoval stříbro ze Soči, nedokončil závod ve slalomu poprvé od února 2016.

"Od startu jsem měl špatný pocit, protože ani v tréninku se mi tady nedařilo," uvedl Hirscher, jenž v Pchjongčchangu vyhrál kombinaci a obří slalom. Dnes tak přišel o šanci zapsat se do historie jako čtvrtý lyžař, který na jedné olympiádě získal tři zlaté medaile ve sjezdovém lyžování.

Dosud to dokázali Toni Sailer z Rakouska (v roce 1956), Jean-Claude Killy z Francie (1968) a Janica Kosteličová z Chorvatska (2002).

Berndt zajel na olympiádě výborně slalom v kombinaci, v které skončil šestnáctý, a věřil si i na slalom speciál. "Myslel jsem, že se mi to může povést, ale jak jsem vystartoval, tak jsem necítil dobře lyže. Byl hrozně agresivní sníh, oni to nenainjektovali, nechali to jako to bylo na obřák a nesedlo mi to," řekl Berndt.

Rakušan Michael Pircher postavil na sjezdovce Duha 66 bran a první kolo vytyčil hodně rychlé. To byl podle českých jezdců jeden z důvodů, proč úvodní kolo dokončila sotva polovina startovního pole. "Povrch i sklon kopce jsou v pohodě, není to speciální těžká sjezdovka. Jsou tam ale pasáže postavené hodně rovně, rozejde se to a pak jsou změny rytmu a je těžké na to dostatečně zareagovat," řekl Forejtek.

Velká rychlost se stala osudná právě i Forejtkovi. "Po vlásence jsem se dostal dolů a pak už jsem jednu bránu nestihl," doplnil. Poprvé od Lillehammeru 1994, kde Češi ve slalomu nestartovali, tak nebude nikdo ve druhém kole. "Moc se nám to nepodařilo ani jednomu," řekl Berndt a doufal, že si zlepší náladu v soutěži týmů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud