16. června 2018 • 23:59

Chorvatsko na úvod mistrovství světa porazilo 2:0 Nigérii

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Chorvatska vstoupili do mistrovství světa v Rusku výhrou 2:0 nad Nigérií a po třech předchozích porážkách prolomili prokletí úvodních zápasů na světových šampionátech. Mladému nigerijskému celku se příliš nedaří, už pět utkání čeká na vítězství.


Svěřenci trenéra Zlatka Daliče vedli od 32. minuty po vlastní brance Oghenekara Eteba, v 71. minutě zvýšil z pokutového kopu záložník Realu Madrid Luka Modrič.

Chorvaté po prvním bloku zápasů vedou skupinu D, v dalším utkání se ve čtvrtek střetnou s Argentinou. Nigérii, jež na MS vyhrála jediný z posledních 13 duelů, čeká o den později zápas s Islandem.

"Jsme zklamaní, ale musíme uznat, že Chorvatsko bylo lepším týmem. Hráli jsme organizovaně, neinkasovali jsme ze hry, jen ze standardních situací, což není věcí taktiky či systému. Rohové kopy jsme si ale měli pohlídat. Máme nejmladší tým na MS, nechme jej poučit se z tohoto zápasu," řekl trenér Nigérie Gernot Rohr.

První šanci viděli diváci v Kaliningradu ve 14. minutě, kdy Mario Mandžukič předložil míč Ivanu Perišičovi a útočník či záložník Interu Milán vystřelil nad branku. O chvíli později minul z dálky Andrej Kramarič. V 32. minutě pak znovu Mandžukič zkoušel najít před vápnem spoluhráče, Rebičovu střelu ale zblokovala nigerijská obrana na roh.

Z toho už Chorvaté s výrazným přispěním soupeře udeřili. Prodloužený centr hlavou nasměroval Mandžukič a nigerijský středopolař Etebo si míč srazil do vlastní branky. Poslední dva góly si "Superorli" na světových šampionátech dali sami: tím předchozím Joseph Yobo definitivně rozhodl o postupu Francie do čtvrtfinále v červnu 2014 v Brazílii.

Krátce poté mohl po Rakitičově centru zvýšit Kramarič, hlavou však těsně přestřelil. Nigérie se do první větší příležitosti dostala až v závěru poločasu, Alexi Iwobimu do střely ale skočil stoper Dejan Lovren. Chorvatsko tak po úvodním dějství vedlo 1:0, přestože ani jeden z týmů přímo neohrozil brankáře.

Druhý poločas odstartovala série nigerijských rohových kopů, z nichž však africký celek nic nevytěžil. V 59. minutě první střelu na branku zaznamenal Odion Ighalo, Danijela Subašiče však hlavičkou příliš neprověřil a nedopřál si povedenou oslavu 29. narozenin.

Větší rozruch přinesla situace ze 70. minuty, kdy William Troost-Ekong stáhl v pokutovém území na zem Mandžukiče a nařízenou penaltu s přehledem k tyči umístil Modrič. Sobotní program v Rusku nabídl pět pokutových kopů. Více (6) jich bylo na MS nařízeno v jeden den pouze 24. června 1998.

"I v opačném vápně bylo mnoho zákroků, které mohly skončit penaltou. Musíme ale tuto porážku přijmout a vyhrát proti Islandu. Pokud se nám to povede, pořád se můžeme kvalifikovat. Ztrácíme jen bod," řekl Rohr.

V nastavení mohl na 3:0 zvýšit střídající Mateo Kovačič, devatenáctiletý gólman Francis Uzoho byl ale na zemi včas. "Od začátku jsme předváděli disciplinovaný výkon. Mohli jsme ale bezpochyby hrát lépe. Myslím však, že jsme ve všech fázích zápas měli pod kontrolou. Je to důležitý krok na cestě do osmifinále," uvedl kouč Chorvatska Dalič.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud