21. června 2018 • 12:07

Slavia už nechce spolupracovat s agenturou Sport Invest

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Vedení fotbalové Slavie odmítá spolupracovat s agenturou Sport Invest, která zastupuje přes 240 českých hráčů. Na twitteru o tom informoval předseda představenstva Jaroslav Tvrdík. Důvodem je spor kolem dvacetiletého záložníka Pavla Buchy, kterému Slavia nedovolila zanést do smlouvy výstupní klauzuli. Poté co hráč odmítl prodloužit kontrakt, byl přeřazen do juniorky.


"Představenstvo Slavie dnes rozhodlo o ukončení jakékoliv spolupráce s agenturou Sport Invest," napsal Tvrdík na twitteru a dodal, že bude nyní zvažovat přestupy i podle toho, kdo hráče zastupuje. "Přesně tak. Trh je ostře konkurenční a budeme dělat s agenturami a agenty, kteří respektují zájem klubu. A věřte mi, že to zvládneme bez nejmenších problémů," dodal.

Spor odstartovala kauza kolem přeřazení mladého odchovance Buchy do juniorky poté, co odmítl prodloužit smlouvu. "Odmítl prodloužit smlouvu z důvodu, že vedení klubu neakceptuje v novém kontraktu velmi nízkou výstupní klauzuli, jakou žádá hráč a jeho agent," uvedla Slavia. Podle Tvrdíka se jednalo o klauzuli ve výši 1,5 milionu eur (asi 39 milionů korun).

Hráčova zastupující agentura v prohlášení poukázala na nedostatečnou komunikaci ze strany Slavie. "Naše práce je primárně hájit zájmy hráčů, které zastupujeme. V rámci toho jsme ale vždy otevření diskusi a hledání řešení či kompromisu. Ze strany Slavie nám to však v tomto případě nebylo vůbec umožněno, protože zástupci klubu s námi nevedli dialog," uvedli zástupci Sport Investu. "I proto nás prohlášení Jaroslava Tvrdíka překvapilo. Můžeme však všechny naše sportovce ujistit, že se nenecháme ovlivnit a vždy budeme stát na jejich straně."

Sport Invest zastupuje i další hráče Slavie včetně brankářské jedničky Ondřeje Koláře a stopera Lukáše Pokorného. Další fotbalisty má v mládeži. Podle dalšího člena představenstva Slavie Tomáše Syrovátky bude nyní klub v těchto případech jednat jen se samotnými hráči bez přítomnosti agentů Sport Investu.

"Buď přijdou hráči osobně, nebo vůbec," napsal Syrovátka na dotaz, jak budou s hráči jednat. "Hájíme zájmy Slavie. S agenturou Sport Invest se už nikdo ze Slavie nebude kvůli kauze Bucha o čemkoliv bavit. Děkuji kolegům za jednoznačný postoj," dodal.

Pokud Slavia dodrží svůj závazek, mohlo by být v ohrožení i budoucí angažmá současného kapitána národního týmu Marka Suchého, který v minulosti deklaroval zájem se jednou vrátit do Slavie, která ho vychovala. I jeho ale zastupuje Sport Invest, který má v portfoliu i velkou část hráčů národního týmu.

Znepokojení z rozhodnutí Slavie projevila i Hráčská fotbalová unie, která spolupracuje s Asociací fotbalových agentů na základě memoranda. "Pro HFU jsou vždy nejdůležitějším subjektem jednotliví hráči a připadá nám nepřípustné, aby jakýkoli klub nařizoval svým hráčům, se kterými agenty smí a nesmí spolupracovat. Apelujeme proto na vedení Slavie, aby své rozhodnutí přehodnotilo a nechalo výběr agentů čistě na samotných hráčích," uvedl v prohlášení předseda HFU Tomáš Pešír.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud