22. června 2018 • 18:19

Brazílie dvěma góly v nastavení vydřela výhru nad Kostarikou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Brazílie ve svém druhém utkání na mistrovství světa v Rusku udolali Kostariku 2:0 a napravili úvodní remízu 1:1 se Švýcarskem. Největší favorit na zlato rozhodl v Petrohradu o vítězství až v nastavení, v jehož první minutě se trefil Philippe Coutinho a v sedmé hvězdný Neymar. "Kanárci" se ve skupině E přiblížili k očekávanému postupu.


"Když dáte gól v nastavení, je to obrovská radost. Odehráli jsme nádherný a perfektní druhý poločas. Máte 95 minut na to, abyste rozhodli. Takže to bylo o tom, abychom zůstali mentálně silní," řekl na tiskové konferenci brazilský kouč Tite, který si při divokých oslavách gólu poranil sval na noze.

Pětinásobní mistři světa vedou tabulku se čtyřmi body o jeden před druhým Srbskem, které večer nastoupí proti třetímu Švýcarsku. Brazilcům bez ohledu na další výsledky stačí k postupu do osmifinále v závěrečném duelu skupiny se Srbskem neprohrát. Naopak Kostarika utrpěla čtvrtou prohru za sebou a už ztratila naději na účast ve vyřazovacích bojích.

Brazílie výhrou ukončila sérii bez vítězství na MS, která v součtu s nepovedeným závěrem minulého mistrovství světa na domácí půdě před čtyřmi lety trvala tři zápasy. Šlo o nejhorší šňůru "Kanárků" od závěrečných turnajů v letech 1974 až 1978.

Brazílie v prvním poločase navázala na trápení z prvního utkání se Švýcarskem. V úvodu dokonce jako první zahrozili Kostaričané, Borges však z dobré pozice zamířil mimo.

"Kanárci" přidali až v druhé části úvodního dějství. Gól Gabriela Jesúse ve 26. minutě ale správně neplatil kvůli ofsajdu a o minutu později kostarický brankář Navas dobře vyběhl proti Neymarovi, takže ten neměl prostor pro zakončení. Neprosadil se ani Marcelo.

Po přestávce nahradil Williana Costa a Brazilci začali velkým náporem. Gabriel Jesus však ve 49. minutě hlavou trefil jen břevno a vzápětí Coutinhovu střelu srazil obránce na roh.

Pětinásobní šampioni se v koncovce dál trápili. Nejdražšího hráče světa Neymara, který jen těsně před šampionátem stihl doléčit operovanou nohu, vychytal Navas a 20 minut před koncem brazilský kanonýr minul.

Neymar smutně rozhazoval rukama i v 78. minutě. Útočník Paris St. Germain po lehkém zatažení od bránícího Gonzáleze upadl a sudí Kuipers odpískal penaltu, ale po zhlédnutí videa verdikt změnil. Poprvé v historii MS tak nová technologie zrušila původně nařízený pokutový kop.

Kostaričané s nejstarším týmem na šampionátu v Rusku povolili až v nastavení. Po Marcelově centru vyhrál hlavičkový souboj Firmino, Jesus jemně tečoval míč a nabíhající Coutinho zblízka prostřelil Navase. Navázal tak na svůj gól z prvního duelu se Švýcarskem.

"Gabriel mi to pěkně přiťukl, míč byl na chvíli volný a já to tam doklepl. Když hrajete za národní tým Brazílie, odpovědnost je obrovská. Bojovali jsme až do konce a byli jsme odměněni. Zasloužené vítězství," řekl Coutinho.

"Myslím, že zápas zlomila střídání Brazílie. Pak to pro nás bylo už velmi těžké. Ztratili jsme šance na bodový zisk v 91. minutě. Nevím, co dalšího jsme mohli pro úspěch udělat," řekl kostarický trenér Óscar Ramírez.

Závěr Brazilci s přehledem kontrolovali a v sedmé minutě nastavení přidali pojistku. Costa přiťukl Neymarovi, ten zblízka doklepl míč do sítě a zlomil své trápení v Rusku. Zároveň jako první v historii MS skóroval v tak pozdní fázi nastavení, maximem byla dosud ve čtyřech případech pátá minuta. Po závěrečném hvizdu se Neymar rozplakal.

"Všichni víme, že měl ošklivé zranění, prošel si velmi špatným obdobím. Jeho radost z toho, že může být zpět na hřišti, je nakažlivá," řekl o Neymarovi Coutinho.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud