Jakub Konečný
18. května 2011 • 04:00

Sparta prodělává – a jen tak s tím nepřestane

Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

JAKUB KONEČNÝ - Poslední dny přinesly fanouškům fotbalové Sparty dvě zprávy – špatnou a špatnou. Nejprve Plzeň zvítězila v Teplicích, čímž rapidně klesly naděje letenského klubu na obhajobu titulu. A vzápětí vyšlo najevo, že za sezonu 2009/10 vykázal největší český klub rekordní ztrátu. Rovných 229 milionů korun.



Ale aby nebylo tak zle, ekonomický server Motejlek.com ve své analýze odhaduje, že probíhající ročník uzavře Sparta se s schodkem »jen« ve výši 66 milionů korun. Důvodem je příjem z úspěšného vystoupení v evropských pohárech (92,391 milionu korun) a z prodeje Bonyho Wilfrieda (100 milionů) a Juraje Kucky (88 milionů).

Je to však chabá útěcha. A v podstatě jen další důvod ve splínu. Vždyť to přece znamená, že hospodaření Sparty skončí v červených číslech i přesto, že se jí dařilo po sportovní i obchodní stránce.

INFOGRAFIKA – Klikněte pro zvětšení náhledu:

Vývoj sparťanských financí Vývoj sparťanských financíFoto Sport


Není to žádné novum. Od roku 2004, kdy klub ovládla finanční skupina J&T reprezentovaná Danielem Křetínským, vykázala Sparta zisk jen jednou – hned v první sezoně pod novým majitelem.

Od té doby Křetínský každý rok provoz rudého otesánka dotuje. Musí, pokud nechce dopustit, aby jeho hračka dopadla jako Slavia. Zvykl si. A naštěstí na to má.

Přitom se Sparta točí ve stejném začarovaném kruhu, z jakého se udělalo špatně jejím konkurentům z Edenu. Nutně potřebuje postoupit do Ligy mistrů, a tak každoročně investuje do hráčského kádru.

695478:gsmall:true:trueKdyž si však na zlatý poklad z Champions League nesáhne, musí nakoupit další nákladné hráče. A tak pořád dokola…

Pokud je při hledání posil neúspěšná, je to špatně. A když se jí nějaký nákup povede, daný hráč na Letné stejně dlouho nevydrží.

Jeho přestup pomůže pokladně, ale tým vrhne o šest deset měsíců zpět. Nezbývá než začít nanovo.

Kdo ví, třeba by tým Jozefa Chovance s Wilfriedem a Kuckou nakonec Plzeň z mistrovského trůnu srazil. A mohl tak znovu klepat na vrata Ligy mistrů.

Takhle bude Sparta zřejmě bojovat jen o podstatně menší honorář z Evropské ligy. A její finanční ztráta znovu naroste.

Ale co, s deficitem se přece potýká i Real Madrid nebo FC Chelsea.

Aspoň v něčem je tedy Sparta světová.

Vstoupit do diskuse
11
Články odjinud


Články odjinud