Jan Jaroch
26. listopadu 2011 • 08:00

Nová tvář Tomáše Berdycha: Válečník

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kamera mu míří do tváře, Tomáš Berdych je oslavovaným hrdinou zápasu turnaje série Masters. Povinnost tenistům velí, že se musí podepsat černou fixou na objektiv, jež přenáší obrázky do světa.



Berďa svůj autogram v posledních týdnech doprovází zaťatou pěstí a na tváří vyloudí bělostný zabijácký úsměv. Je to gesto bojovníka, který říká – právě jsem na vrcholu sil, dospěl jsem ve velkého hráče a nepovolím ani o centimter, ať na tabuli svítí skóre, jaké chce.

Za tuhle nově demonstrovanou vlastnost si vysloužil semifinálovou účast na Turnaji mistrů. S Davidem Ferrerem utekl ze stavu 3:6 a 3:4, přičemž i ve druhé sadě byl brejk dole.

Na jedné z největších tenisových scén dokázal to, co nezvládl letošní fenomén Novak Djokovič či vládce loňské sezony Rafael Nadal – je v SEMIFINÁLE.

Tomáš je introvert a flegmatik, který může na kurtu budit zdání, že se až tak nepřetrhne. Opak je pravdou. A v posledních měsících k tomu dodal i mnoho důkazů.

V říjnu vyhrál finále v Pekingu s Marinem Čiličem, když obracel ze stavu 0:1 na sety. Definitivní si postup do Londýna vydřel v pařížské hale Bercy po zápase s Tipsarevičem ve dvou sadách, kdy otočil první set z 1:5 a druhý ze 2:4. „Pochválil bych se hlavně za bojovnost,“ říkal mi tehdy. O pátěční velké show s Ferrerem se nemá cenu rozepisovat.

Byl to jeden ze tří nejdůležitějších zápasů jeho kariéry. První přišel v roce 2004 v olympijských Aténách. Tam zdolal jako osmnáctiletý zelenáč světovou jedničku Rogera Federera – tehdy povýšil ze zástupu nadějí ve velký světový talent, který přišel na scénu ještě před Djokovičem či Murraym.

Tomáš Berdych porazil Davida Ferrera a postoupil do semifinále Turnaje mistrů
Tomáš Berdych porazil Davida Ferrera a postoupil do semifinále Turnaje mistrů

Druhým zlomem bylo loňské semifinále Wimbledonu s Djokovičem, které zvládl ve třech setech a definitivně se změnil z nepředvídatelného zabijáka v těžkou váhu tenisové scény.

A páteční zápas s Ferrerem, odbojovaný tak statečně a dospěle, ukázal všem – právě jsem na vrcholu sil, žiji nejproduktivnější roky své kariéry a o úspěch se porvu až do posledních litrů krve. Tolik statečnosti a odhodlání snad Berdych ještě nikdy neukázal.

Bylo by skoro záhodno, aby si pro dnešní semifinále s Tsongou namaloval na tvář barvy indiánských bojovníků, aby bylo všem ještě jasnější, že je na válečné stezce. A nikdy se nevzdá! Buďte si ale jistí, že soupeři již tohle dobře vycítili. A mají velký respekt z nového Berdycha, válečníka do roztrhání těla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud