Jan Malý
2. února 2016 • 13:34

Prosadí se Skalák v Brightonu? Předpoklady pro to jsou

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Záložník Jiří Skalák stojí na prahu nové výzvy, přestoupil z Mladé Boleslavi do druholigového anglického Brightonu, kde si začne plnit svůj sen. Na otázku, zda udělal dobře, není momentálně možné relevantně odpovědět, to uvidíme časem. Každopádně si polepší, kvalita druhé anglické soutěže, zájem o ni i finanční zázemí se pohybuje na jiné úrovni než v Česku. Samozřejmě i konkurence bude jiná.



Jisté předpoklady pro to, aby se v ní reprezentační záložník prosadil, tu jsou. I když anglické druholigové kluby bývají bohaté, asi jen těžko budou z okna vyhazovat desítky milionů korun za hráče, který by jim v jejích očích nepomohl. Takže je nabíledni, že Skalák určitý prostor na to, aby se ukázal, dostane.

Skalákovo herní pojetí by mohlo dobře korespondovat se stylem, který se v soutěži obecně razí. Dravost, přímočarost, dobrá kopací technika, to jsou přednosti českého hráče. A s nimi může v Anglii prorazit.

Výhodou pro něj bude i jeho povaha a životní zkušenosti. Už ve čtrnácti letech opustil domov a přemístil se do Prahy, kde začal hrát za Spartu. Pak ještě coby teenager odešel na hostování do slovenského Ružomberoku. Prošel si nelehkou štací na Slovácku. Je zocelený, samostatný, jen tak ho něco nerozhodí. Když je hozen do nové situace, umí se v ní dobře pohybovat.

Motivací a vzpruhou bude pro Skaláka anglické prostředí. Sám přiznává, že když je atmosféra na stadionu živá a bouřlivá, pohltí ho to a dokáže se víc vyhecovat. Jako příklad uvádí zápas za reprezentaci v Nizozemsku, který mu vyšel. Podobná utkání ho v Anglii čekají pravidelně, Brighton má krásný stadion pro třicet tisíc, pětadvacet tisíc fanoušků chodí pravidelně.

Tyhle předpoklady tedy hovoří pro něj. Svou příležitost ale bude muset využít rychle. Druhá anglická jede bez přestávky ve zběsilém tempu, není mnoho prostoru a času na adaptaci. Navíc Brighton bojuje o postup do Premier League a Skalák hrál naposledy soutěžní zápas takřka před dvěma měsíci na začátku prosince. Ocitne se tedy ve zcela nové roli, ale může ji zvládnout.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud