Jan Vacek
23. června 2018 • 18:25

Lionel Messi, nebo Cristiano Ronaldo? Konec diskusí. Je to CR7

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cristiano Ronaldo vstřelil na mistrovství světa už čtyři branky, Lionel Messi ani jednu. Portugalci jsou krůček od postupu ze základní skupiny, Argentinci naopak tancují na hraně vyřazení. Jestliže něco může zodpovědět milionkrát vyřčenou otázku, kdo z téhle dvojice je lepší, je to právě probíhající šampionát v Rusku.



Messi totiž za svým odvěkým rivalem zaostává úplně ve všem. V produktivitě, kreativitě, nasazení, entusiasmu. Je prakticky nemožné najít jediný aspekt, ve kterém by argentinský polobůh dokázal značku CR7 předčít.

Znovu se tak potvrzuje, že Messi vytržený z barcelonské DNA je zkrátka jiný. Téměř poloviční. Chybí mu tradiční spoluhráči, zažitý způsob hry, dané automatismy. Aniž bych jakkoli chtěl snižovat umění pětinásobného držitele Zlatého míče, je třeba připomenout jednu skutečnost.

V katalánském velkoklubu měl po celou kariéru k dispozici nejlepší build-up hráče poslední dekády. Xaviho, Iniestu, nyní Rakitiče. Všichni tři jsou mistři v držení míče, výstavbě útoků i finálních přihrávkách. Z toho Messi i díky své výjimečnosti dokázal těžit na maximum.

V reprezentaci nikoho takového k sobě nemá, což se na jeho výkonech a výsledcích Argentiny projevuje. Ronaldo oproti tomu střílel góly v Premier League, střílí je v La Lize i národním trikotu. Bez ohledu na způsob hry a typologii spoluhráčů. Jsem přesvědčený o tom, že by portugalský démon mohl hrát kdekoli a produktivita by tím absolutně neutrpěla.

Na rozdíl od Messiho. Neobstojí ani argument opřený o masivní tlak, kterému malý Argentinec čelí ze strany fanoušků. Hráči takového formátu jsou na nejvyšší očekávání zvyklí, je to pro ně denní chleba.

Dalo by se pochopit, kdyby Messi pod tíhou okamžiku nezvládl souboj jeden na jednoho. Nebo třeba neproměnil penaltu, jak se ostatně stalo v utkání s Islandem. Co ale s tlakem absolutně nesouvisí, je samotný přístup.

Proti Chorvatsku působil argentinský kapitán letargicky, znuděně, téměř až nezúčastněně. Místo aby do klíčového duelu vložil veškeré úsilí, střihl si takové osobní pochodové cvičení. Za celý duel měl pouze 49 kontaktů s míčem, což je vysoce podprůměrné číslo. Heroický hattrick Ronalda v trháku se Španělskem je toho naprostý protipól.

I proto mu Messi kouká na záda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud