Jiří Fejgl
25. května 2022 • 15:40

UEFA, mafie? Spíš tyranie. Červnový termín pro reprezentaci je hazard

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve výrocích jsou na stejné vlně. Bývají umírnění, prostě opatrní. Přesto si tentokrát - samozřejmě v jejich stylu i nastavení - neodpustí kritiku. Jde totiž o červnový sraz fotbalové reprezentace, jež musí zvládnout čtyři duely v Lize národů.



„Divím se, že UEFA zvolila takový termín a ještě se čtyřmi zápasy,“ pronese kouč Jaroslav Šilhavý . „Je to nešťastné,“ doplní záložník Tomáš Holeš.

Pánové jsou jako vždy diplomatičtí, na toto téma by bylo spíše potřeba využít drsnější slova. Je to zhůvěřilost, hazard se zdravím hráčů, s jejich budoucností.

Ostatně červnový reprezentační termín byl vždy na hraně. Národní mančafty se potkávaly po klubové sezoně. Fotbalisté byli rozbití, zhusta se omlouvali. V utkáních šlo spíše o selanku, o naplnění nutnosti. Evropská federace (UEFA) má totiž jasně daná data, kdy se mají národní výběry poměřovat.

Jenže nyní jde o mnohem problematičtější level. A to ze tří důvodů.

Zaprvé. Po covidu byly termínové listiny posledních dvou sezon našlapané jak zelí do hrnce. Vloni končili Češi po Euru v prvním červencovém týdnu. Přitom ve stejném měsíci už byla na programu předkola evropských pohárů.

Slávisté řekli nároďáku NE. Na Ronalda a spol. se může těšit nováček Vlkanova
Video se připravuje ...

Zadruhé. Jde o počet utkání. Ze dvou najednou UEFA vyskočila na čtyři. To je neakceptovatelná nálož. Vždyť reprezentanti by měli ve druhé půlce června vlétnout do přípravy v klubech. Ano, nyní byla drtivá většina z nich na dovolené, ale týden je prostě nedostačující. Odpočinout si musí nejen tělo, ale i hlava. Konkrétně u Slavie - a tedy třeba Tomáše Holeše - by šlo o čtyři dny pauzy po „nároďáku“.

Zatřetí. Tentokrát nejde o přáteláky, nýbrž o tvrdé souboje. Liga národů se chytla, její vznik byl dobrý nápad. Navíc reprezentace vyskočila do elitní úrovně, a tak ji čekají neskutečně těžcí soupeři. Půjde tedy o skvělé zápasy, jen v nesprávný čas.

UEFA, již fanoušci zhusta označují jako mafii, se tentokrát zachovala jako tyran. Hráči, ti nositelé fotbalové show, její nápad mohou odskákat.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud