Jiří Fejgl
23. února 2024 • 09:46

Hráč do Evropy. Proč Preciado válí víc v pohárech? Přišel hrát velké zápasy

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přišel s cejchem borce, který si zahrál otevírací zápas mistrovství světa v Kataru. Který pravidelně absolvuje ostré bitvy v jihoamerické kvalifikaci o další šampionát. Přelety, nadmořská výška, technické ale i drsné mače. To je škola!



Bylo jasné, že Angelo Preciado umí - jen se čekalo, kdy to doopravdy „rozbalí“. Po zimní pauze, celé přípravě, je to tady. Dvojzápas s Galatasaray budiž důkazem, v Istanbulu i Praze byl klíčovým borcem v sestavě rudých.

Právě proto ho Sparta kupovala.

Preciado je prostě hráč do Evropy, do zápasů, v nichž se hraje (samozřejmě, česká liga postupně k tomuto směru spěje, snaží se mu přiblížit) svižněji, techničtěji, ale i agresivněji. Především však - v drtivé většině zápasů - otevřeněji. Vemte si třeba úterní duel v Lize mistrů mezi Eindhovenem a Dortmundem. Výsledek 1:1 zkresloval, mančafty se valily z jedné strany na druhou, útok byl základ.

Podobné to bylo - s výjimkou dejme tomu půlhodinové pasáže v odvetě, kdy se zdálo, že Turci udrží postupový výsledek 1:1 - i v duelech Sparty s Galatasaray. Není divu, že právě v tomto nastavení hry Preciado exceloval. Je rychlý, svědčí mu tudíž otevřenější pole, technicky je na výši, důraz mu přesto nevadí. Sám umí „zajet“, jak předvedl v derby na Slavii při faulu na Lukáše Provoda.

Jak si v odvetě proti Galatasarayi vedli další hráči Sparty >>>

V boji o osmifinále Evropské ligy navíc přidal body, trefil se v obou střetnutích, poprvé pumelicí z voleje, podruhé epesním obloučkem přes protřelého gólmana Fernanda Musleru.

Pro to všechno je nutné se ptát, proč v české lize tolik neexceluje. Odpovědi jsou zřejmé a logické.

Základem je počet absolvovaných utkání. Za půl roku jich stihl jen sedm, jeden gól dal, na dva nahrál. Měl zdravotní potíže, navíc je „nepoužitelný“ po návratech ze zápasů jihoamerické kvalifikace. Po nich nenaskočil v lize ani jednou, vždy musel dostat čas se adaptovat. Sparta s tím však počítala, přes tuto potíž do něj investovala 2,5 milionu eur, tedy přes 60 milionů korun.

Ekvádorec také naráží na styl obrany. Proti Spartě jsou soupeři zatažení, jeho přednosti tolik logicky nemohou vyniknout. Proto dostává čas na odpočinek, trenér Brian Priske s podpůrným štábem mu dávkují zátěž i s výhledem na další měsíce. Ale pozor, když přišlo derby se Slavií či střet s Plzní, Preciado byl v základní jedenáctce.

A tím se vracíme na začátek. Chlapík se střapatým účesem přišel hrát velké zápasy.

Velký večer Sparty! Priske fantasticky vystřídal, říká Kučera. Nakopnul i Trpišovského
Video se připravuje ...

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud