Jonáš Bartoš
4. května 2011 • 05:00

Pekhart ve Spartě. Zaslouží si víc prostoru

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

JONÁŠ BARTOŠ - Tomáš Pekhart. Zimní posila, která má Spartě vystřílet titul. V Teplicích pomohl zachránit alespoň bod, přestože do utkání naskočil až ve druhém poločase. Chovanec ho na jaře stále znatelně přehlíží, v útoku dál spoléhá na osamoceného bijce Kweukeho. Raději do zálohy postaví benjamínka Pavelku, než aby poslal do boje dva klasické hroty.



Jde opravdu o chování ješitného chlapíka, který se útočníkovi mstí za to, že s předstihem podepsal smlouvu v Norimberku?

Jednadvacetiletého forvarda Sparta s velkou slávou v zimě přivedla na hostování z Jablonce. "Bereme hotového hráče, Tomáš do týmu rychle zapadne," liboval si Chovanec po příchodu mladého střelce. Jenže přišla známá "dresová aféra", kvůli ní dvouzápasová stopka na úvod. Což mu vstup na Letnou pořádně zkomplikovalo.

Pekhart po uplynutí trestu mazal na lavičku, ze které se v průběhu jara dostává do hry velmi zřídka. Přitom se čtrnácti brankami stále bojuje o titul krále ligových střelců, ač v součtu minut na jaře neodehrál ani tři celé zápasy.

Pokud šanci dostane, dokáže se prosadit. Dvěma zásahy sestřelil Brno, chválil ho i matador Řepka. Zdálo se, že jeho krátká letenská anabáze začíná nabírat ten správný kurs. Jenže po dalším zápase v Jablonci měl utrum.


Na severu Čech Sparta prohrála, s Pekhartem si jeho nedávní spoluhráči poradili. Útočník české jednadvacítky se stejně jako zbytek týmu neprosadil. Od té doby (už čtyři zápasy) marně čeká na to, až své jméno uslyší mezi jedenácti vyvolenými.

Právě po zápase s Jabloncem měl Pekhart odjet do Německa, kde se dohodl na smlouvě s Norimberkem, jak bylo v úterý oficiálně potvrzeno.

"Teď už si u nás nekopneš!" Něco v tom smyslu měl prohlásit Chovanec, když se o transferu dozvěděl. Konspirační teorie, říkáte si? Statistiky z dalších zápasů, ve kterých vytáhlý kanonýr (až na poslední utkání v Teplicích) sbíral starty po minutách, mluví jasně.

Chovance naštval Pekhartův přestup do Norimberku
Chovance naštval Pekhartův přestup do Norimberku


Proti Slavii Pekhart nenastoupil vůbec, v Boleslavi se na hřiště podíval až v 90. minutě. S Olomoucí šel na plac na deset minut. A stihl vybojovat penaltu, kterou Vacek jistil vítězství 2:0. V Teplicích na hřiště vyběhl už v 57. minutě. A dal o sobě vědět. Sám se postavil k penaltě a suverénním způsobem proměnil. Za svůj výkon dostal od Sportu sedmičku, spolu s Brabcem nejvyšší hodnocení ze sparťanů.

Na jaře se tedy za Spartu trefil už třikrát, přestože odehrál pouhých 256 minut. Pro srovnání. Václav Kadlec, další z Chovancových hrotů, odehrál na jaře 515 minut, tedy prakticky jednou tolik. A na gól zatím stále čeká...

Proč tedy Pekhart nedostane víc šancí? Proč ho Sparta v době, kdy potřebuje vyhrávat každý zápas, nezkusí postavit ke Kweukemu? Proč stále hraje Kadlec, jehož výkony na jaře dost pokulhávají? Do hlavy GSM Chovance bohužel nikdo nevidí.

Jistě, ve sparťanské ofenzivě panuje obrovský přetlak. Řadu zápasů proseděl například zkušený Sionko, naposledy v Teplicích s Pekhartem na lavičce zůstali třeba Podaný nebo Kerič.

Tedy typy hráčů, kteří jsou při střílení gólů a nahánění bodů potřební především na trávníku. Chovanec naopak překvapivě ukázal na Davida Pavelku, devatenáctiletého dorostence bez jediného ligového startu.

Až v momentě, kdy Chovanec posílil ofenzivní řady o trojici Pekhart, Kerič, Podaný, se Sparta zvedla. A díky nim vydolovala na Stínadlech alespoň bod. Prvně jmenovaný sebejistě proměnil penaltu, snížil na 1:2. Kdo jí zařídil, můžete hádat. "Desítku" rozhodčí Drábek pískl po zákroku na Jakuba Podaného. Andrej Kerič zase parádní trefou v závěru vykouzlil vyrovnání na konečných 2:2.

Víc proto, aby si řekli o trenérovu důvěru, už hráči opravdu udělat nemůžou. A Pekhart může jen doufat, že Chovanec bude vybírat jen na základě výkonů na hřišti.

I pro jeho budoucí pozici v Norimberku je důležité, aby si před odchodem do Německa kopnul do míče co nejvíc. Vždyť mu chybí kousek tomu, aby ven odcházel s vizitkou českého krále střelců...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud