Jonáš Bartoš
8. dubna 2013 • 09:48

Sebevědomý Rosol táhl Česko. Do finále to ale bez Berdycha nepůjde

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zvládli to. Nadšeně bojující náhradníci Lukáš Rosol i Jan Hájek převzali štafetu od zraněných tahounů Berdycha se Štěpánkem a na horké půdě v Astaně dotáhli Česko do semifinále Davis Cupu. Oběma singlistům, zejména dvoubodovému Lukáši Rosolovi, patří velký respekt. Na další kolo ale bude potřeba povolat ten největší klenot. Bez zapojení Tomáše Berdycha to při pokusu o obhajobu zisku „salátové mísy“ půjde jen těžko.



Tenisová pohádka v Česku jako kdyby neměla mít nikdy konec. Dva roky bez porážky, první místo v žebříčku národů. Partu okolo Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka nezabrzdilo ani to, když místo klíčových opor dvouhry v Astaně odtáhl „druhý sled“.

Náročný úkol týmové jedničky ustál Lukáš Rosol. Sedmadvacetiletý ranař vyhrál oba singly a ukázal, že dokáže své slavnější kolegy zastoupit. Zejména v nedělním boji o třetí bod s Koroljovem unesl obrovský balvan odpovědnosti.

Lukáš Rosol při utkání proti KoroljovoviFoto ČTK
Pokud by neuspěl a Kazaši srovnali na 2:2, na kurt by šel Ivo Minář, až hráč číslo čtyři. Při vší úctě k němu, za jeho úspěch v rozhodujícím mači by asi nikdo ruku do ohně nedal… 

Proti Kazachstánu zabodoval také Jan Hájek, který zvládl důležitý vstup v pátek. Zkušený hráč z první stovky se po téměř roce a půl trvající pauze vrátil do týmu.

Suverénně zametl s Kukuškinem a napravil dvě porážky z Ostravy v roce 2010.

„Hurá, silní jsme i bez dvojice Štěpce s Berďou!“ může leckdo vykřiknout. Ano, po vítězném představení s Kazachstánem je třeba smeknout klobouk. Zároveň před záříjovým semifinále doufat, že týmoví lídři už budou zdraví a ve formě.

Argentina totiž není Kazachstán. Na rovinu - Češi ve čtvrtfinále bojovali s hráči druhého sledu patřící až do druhé stovky žebříčku, byť Kazaši v týmové soutěži pravidelně podávají nadprůměrné výkony. Del Potro, Berlock nebo Monaco jsou tenisté úplně jiné kategorie.

Na takového soupeře je zapotřebí vyběhnout v plné síle. Tedy nejlépe s uzdraveným Tomášem Berdychem a bojovníkem Štěpánkem ve stoprocentní kondici. Zejména pokud by „Berdman“ poslal další omluvenku, naděje na postup do třetího finále v pěti letech se prakticky rozplynou.

Z Lukáše Rosola se sice vyklubal zdatný singlista, tým s ambicemi na úplný vrchol ale potřebuje hráče z absolutní špičky. Takže nezbývá než doufat, že Berdych najde v nabitém programu po US Open dostatek sil k tomu, aby znovu oblékl triko v národních barvách…    

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud