Jonáš Bartoš
28. března 2015 • 12:04

Obstál Kalas. Jednadvacítka ale potřebuje posily z áčka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli někdo v zápase české jednadvacítky s Anglií zaslouží alespoň malou pochvalu, je to domácí kapitán. Tomáš Kalas nabral v Middlesbrough potřebné sebevědomí a trenérovi Dovalilovi ukázal, že o šéfa defenzivy se bát vůbec nemusí. Podstatně hůř ale vypadá zbytek hry Lvíčat. Mladý výběr nutně potřebuje doplnit o hráče, kteří mají zkušenosti z áčka. Bez nich to totiž budou mít na domácím EURO sakra těžké.



Hlava nahoře. Jistota ve vzduchu, rozvážná rozehrávka, převaha v soubojích. Pružnost, rychlost, přehled. Tomáš Kalas patří k největším pozitivům, které trenérovi Dovalilovi přinesla páteční příprava s Anglií.

Český kapitán vyčníval nad své zbylé spoluhráče. Hostování v anglické Championship, kde se s Middlesbrough pere o postup do první ligy, mu nadmíru svědčí. 21letý obránce jako jeden z mála dokázal vyrovnávat individuální kvalitě mužů na anglické straně.

Kalasovi pomohlo, že podobně jako Matěj Vydra řadu hráčů anglického výběru dobře zná. Věděl, co ho čeká a na rozdíl od těch, co nastupují v české Synot lize, mu hostující plejeři nedělali až takové problémy.

Trenér Dovalil může být také díky Kalasovi spokojený alespoň se hrou dozadu. Útočné nájezdy domácí hráči vesměs stačili brzdit. Co je horší, týmu stále chybí kvalita směrem dopředu. S útočnou fází se Lvíčata perou dlouhodobě, nezměnilo se to ani s nasazením Matěje Vydry.

Útočník Watfordu nehrál za jednadvacítku tři a půl roku, Vydru využívali trenéři prvního týmu. Bolďatý rychlík se snažil, bojoval. Jenže proti Anglii zůstával na hrotu často sám, odříznutý od spoluhráčů a bez potřebných balonů do běhu, po kterých dokáže svou dravostí a přímočarostí hrozit nejvíc.

Moc prostoru na velké zkoušení už českým mladíkům nezbývá. Čeká je úterní příprava s Portugalskem, soustředění v Rakousku a 17. června se jde na věc v prvním zápase skupiny proti Dánsku. Pokud chtějí na domácí půdě konkurovat Anglii, Německu a dalším špičkovým výběrům, mají před sebou fůru práce.

Co Dovalila zachrání? Trenér si v zápase s Anglií asi definitivně uvědomil, že bez hráčů, kteří už nastupují u Pavla Vrby za áčko, to na šampionátu nepůjde. Kadeřábek, Krejčí a Kadlec by mohli být těmi, co hru českých mladíků posunou o úroveň výš.

Kapitán Tomáš Kalas v utkání s Anglií
Kapitán Tomáš Kalas v utkání s Anglií

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud