Jonáš Bartoš
18. května 2015 • 20:17

První titul bez Vrby a Horvátha na hřišti. Plzeň vládne i bez legend

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pořadí třetí ligový titul je pro Viktorii Plzeň výjimečný jednou věcí. Poprvé slaví bez Pavla Vrby na lavičce a Pavla Horvátha coby stabilně hrajícího kapitána týmu. Ještě před pěti lety provinční klub pokračuje ve zlaté éře západočeského fotbalu. Navíc zvládl nastartovat novou etapu a spolu se Spartou dál nezpochybnitelně vládne tuzemské kopané.



Jsou to čtyři roky, co Viktoria Plzeň převrátila zavedené pořádky české fotbalové ligy. Žádná Sparta versus Slavia, ale Sparta versus Plzeň. Západočeši působili jako příjemné zjevení, ofenzivním stylem a nápaditou hrou ovlivnili i jiné české týmy.

Vše se dělo pod taktovkou dvou mužů. Pavel Vrba tým dokonale vyladil tým v trénincích a nasál do hráčů požadované návyky. Pavel Horváth zase na hřišti dirigoval perfektně šlapající soubor. Tým sbíral úspěch za úspěchem, mimo jiné vybojoval dva ligové tituly a dvakrát se dostal do Ligy mistrů.

Plzeňský příběh v roce 2015, to už se píše úplně jiná pohádka. Pavel Vrba přes rok šéfuje lavičce národního týmu, Pavel Horváth kvůli zranění své spoluhráče sleduje jen z lavičky či tribuny, případně na trénincích pomáhá coby asistent. Dění na trávníku už určují jiní.

Kdekdo si mohl myslet, že bez ústředních postav plzeňské kopané klub začne uvadat, postupně zapadne do šedi ligového průměru. Jenže stal se pravý opak. Západočeši absenci dvou mužů, kteří jsou podepsaní pod veškerými úspěchy, zvládli dokonale. Ziskem titulu potvrdili pozici klubu, který může sbírat úspěchy i v dalších letech.

Západočeské vedení dokázalo před sezonou pružně reagovat a doplňovat kádr. Ještě víc se zapracoval Hrošovský , pevným členem základní sestavy se stal Ondřej Vaněk. Góly střílí Mahmutovič i Holenda, pomohl návrat Rajtorala a Pilaře . Přidejme k tomu zkušené jádro týmu ( Kozáčik , Limberský , Kolář , Petržela), vznikne z toho výtečný mistrovský mix.

Skvělým tahem se ukázalo angažování Miroslava Koubka. Trenér od rychlého letního nástupu vše podřídil jedinému – vítězit a získat titul. Skvěle připravenou taktikou dvakrát vyzrál na Spartu a splnil úkol od klubového vedení. Ke spokojenosti zbývá to jediné, zato naprosto zásadní – v létě se prokousat do hlavní fáze Ligy mistrů.

Pavel Vrba u týmu téměř rok a půl není, Pavlu Horváthovi se chystá rozlučka před vyprodanou Doosan Arenou. Přesto v kabině zůstává vítězný duch a daří se plnit maximální ambice, které od doby prvních úspěchů k plzeňskému dresu nezpochybnitelně patří.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud