Jonáš Bartoš
7. srpna 2015 • 16:30

Unikátní výzva. V Evropské lize je šance zvednout český koeficient

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

V play off o Evropskou ligu nakonec bojují čtyři české kluby, i když dva by radši zůstaly o patro výš. Fanoušek sice neuvidí českého zástupce při znělce Ligy mistrů, nicméně z hlediska národního koeficientu se situace může i nyní vybarvit velmi pozitivně. Po odtajnění soupeřů po dnešním losu je reálnou variantou postup klidně tří klubů – Plzně, Sparty i Liberce, zatímco Jablonec narazí na papírově silnější Ajax.



Čtyři. Tolik zástupců v podzimní části evropských soutěží český fotbal najednou nikdy neměl. Pokud by alespoň tři celky s velkou šancí na postup uspěly (Plzeň, Sparta, Liberec), podzimní pohárová etapa nabízí velkou možnost udržovat, případně navyšovat národní koeficient klíčový pro nasazování týmů do evropských pohárů.

Český fotbal na vyřazení Sparty a Plzně z Ligy mistrů nakonec ještě může vydělat. Oba kluby plus případně i Liberec s Jabloncem mohou přičítat důležité body i v Evropské lize, kde to jde snadněji než v našlapané Lize mistrů.

Jednotlivé zápasy se pro žebříček zemí honorují v obou soutěžích v základní skupině stejně (dva body za výhru, bod za remízu, v předkolech se body půlí). Plzeň a Sparta akorát nezískají bonusové body, které plynou z účasti v základní skupině Ligy mistrů.

Česko přitom body nutně potřebuje, pokud chce udržet či vylepšit stávající stav, tedy dva celky do předkol Ligy mistrů (mistrovská a nemistrovská část) plus tři do předkol Evropské ligy. Momentálně se země nachází na 13. místě, důležité je neklesnout pod 15. příčku, kde by Česko přišlo o jednoho zástupce pro předkola Ligy mistrů.

Pokud by do Evropské ligy dokonce prošly všechny české týmy a ve skupinách by se jim dařilo, byla by reálná možnost předstihnout Turecko či Švýcarsko a zajistit pro ligového mistra jistou účast v hlavní fázi Ligy mistrů, která je garantována od 12. místa.

Mírný optimismus se před play off Evropské ligy rozhodně nabízí. Plzeň i Sparta proti Vojvodině, respektive Thunu nemají kam couvat. Oba jsou jasní favorité, zejména Plzeň se do skupiny Evropské ligy prokousat musí. Napravit zklamání po Maccabi je pro klub jasnou prioritou. Dle papírových předpokladů to rozhodně v silách nejlepších českých celků je.

Neřešitelná situace není ani v případě Liberce, který změří síly s Hajdukem Split. Soupeř zvučného jména nevstoupil do sezony ideálně, naopak okysličený Liberec překvapivě šlape. Nejhůř dopadl do losu nenasazený Jablonec, který ale ani proti slavnému Ajaxu neskládá zbraně.

Přitom ve středu večer si český fotbal prožil malou fotbalovou tragédii. V Plzni a na Spartě pohřbili své sny o Lize mistrů, černý večer ještě teď budí hráče i vedení ze strašidelného snu. Prestiž a stamiliony v čoudu, nálada a atmosféra v klubu pod psa.

Čtvrtek ovšem nabídl opačné pocity, které otočily směr českého fotbalového kormidla. Severočeská enkláva z Liberce a Jablonce zabojovala a teď se čtyři z pěti českých pohárových zástupců mohou protlačit do hlavní fáze Evropské ligy. 

To by nakonec v rámci českého koeficientu znamenalo mnohem víc, než účast Plzně či Sparty v hlavní fázi Ligy mistrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud