Jonáš Bartoš
16. června 2016 • 21:55

Češi před Chorvaty? Věřit si a nebláznit, zároveň se dívat kolem sebe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělsko budiž zapomenuto, teď se začíná lámat chleba. Souboj s Chorvatskem ukáže, na co si Češi mohou ve Francii pomýšlet. Na Vrbovu partu číhá mimořádně náročný soupeř, nicméně i silní favorité se dají porazit. Na probíhajícím šampionátu nabízí Čechům návod několik týmů – outsideři, kteří bojovali na krev, se na EURO dočkali buď uznalých pochval, nebo dokonce bodových odměn.



Zaparkovaný autobus se nejspíš konat nebude, Češi chtějí na Chorvaty vyrukovat mnohem aktivněji. To samozřejmě je potřeba, zákopová válka před vlastní bránou není cestou, kterou by mužstvo mělo po celé EURO kráčet. Nechce to Pavel Vrba , nechtějí to ani hráči, natož fanoušci.

V samé euforii ale nesmí dojít k tomu, že Češi své hradby úplně otevřou. Na to Chorvaté čekají, na to mají v kádru extra šikovné fotbalisty. Takové, co by byť jen do malé otevřené skulinky okamžitě vlétli a krutě trestali.

Souhlasím s názorem, že Španělsko je sehranější, mnohem vyspělejší celek. Co se ale týče individuálních kvalit, chorvatské hvězdy takřka v ničem nezaostávají. Navíc v prvním zápasu proti Turecku hráči naznačili, že přijeli ve formě, hladoví a nachystaní. Proto musí Vrbova družina hrát s maximální obezřetností a jejich klíčové muže ve středu pole co nejvíc krotit.

Dobrou zprávou je, že česká defenziva vypadá v obstojné formě. Boj se Španělskem výtečně zvládli oba stopeři, Roman Hubník se dokonce dostal do ideální jedenáctky prvního kola šampionátu podle francouzského deníku L’Equipe. Dozadu si velmi dobře počínala dvojice na pravé straně Pavel Kadeřábek a Theo Gebre Selassie.

Nutností je, aby český celek zabral i směrem k soupeřově brance. Jak zvládat aktivní presink a rychlé, nebezpečné kontry, ukázalo na francouzských trávnících už několik mužstev. Z nich musí Češi čerpat.

Pozorovatel Chorvatů Plachý: Jak zastavit Modriče? Blbě
Video se připravuje ...

Island po udatném, bojovném výkonu sebral Portugalcům dva body a rozezlil k nepříčetnosti Crtistiana Ronalda . „Byli úžasní,“ smekl před jejich výkonem Pavel Vrba. Ve středu zase Albánci zle zatápěli domácí Francii, ta zlomila odpor udatně bojující party až v nastavení.

Hned na úvod ztratila Anglie, když si nechala mezi prsty protéct výhru nad Ruskem. Ten samý tým ale dostal lekci od Slováků, kteří hrdou zemi obrali o tři body.

Dosavadní zápasy, kde ztráceli nebo se trápili papíroví favorité, měli jedno společné. Na hřišti se proti nim prezentoval jednotný tým, ochotný bojovat za výsledek do umdlení. Hráči předváděli výkony na hranici možností, poctivě bránili a pokud to šlo, podnikali ze zabezpečené obrany nebezpečné výlety na soupeřovu polovinu.

Vrbova parta už to dokázala v kvalifikaci – při perfektním týmovém výkonu na hranici možností a šikovnosti směrem do útoku nachytávala silnější celky. Přesně o to by se měli hráči pokusit i proti Chorvatům.  

ANKETA mezi experty Sportu: Recept na Chorvaty? Uhlídat Modriče a Rakitiče
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud