Karel Tvaroh
13. ledna 2023 • 15:15

Manchesterské derby: Vzestup rudých ďáblů a Guardiolův experiment 

Autor: Karel Tvaroh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejvyšší anglická fotbalová liga graduje. Víkendový program je k divákům štědrý a servíruje šlágry všeho druhu. Sobotní pozornost patří manchesterskému derby. S důležitostí a atraktivitou nemusí zaostávat i několik záchranářských duelů. Nedělní program vyvrcholí pikantní bitvou o severní Londýn.



Podzimní „Manchester Derby“ vyznělo jasně ve prospěch favorizovaného týmu - domácího Manchesteru City. Drtivou výhru 6:3 tehdy gólově režírovali neúnavní Erling Haaland a Phil Foden. Těm servíroval z hloubi pole jednu kolmici za druhou chirurgicky přesný Kevin De Bruyne.

Rudí ďáblové působili jakou soubor unavených amatérů. Na hřišti se hledali, většinu času strávili bez míče na kopačkách a výsledek mohli se vší pokorou považovat za relativně milosrdný. Potupnému představení navíc z lavičky přihlížel frustrovaný Cristiano Ronaldo. 

SESTŘIH: Man City - Man United 6:3. Divoké derby! Devět gólů i dva hattricky
Video se připravuje ...

Jenže se změnou roku se mění i poměry. Pořád sice platí, že jeden Manchester působí suverénně a druhý rozladěně. V předvečer městského derby si ale oba celky prohodily role.

Vzestup rudých ďáblů 

Suverénní Manchester United zastihl přelom roku v excelentní formě. Dominantní výkony Red Devils nejlépe vystihuje impozantní skóre 15:1 a stoprocentní bilance šesti výher ze šesti možných. United po dlouhé době na hřišti doopravdy dělají čest svému jménu a působí jako soudržné mužstvo.

Společných jmenovatelů novoročního vzestupu ten Hagových mužů bychom napočítali hned několik. Nejvýraznějším mužem je aktuálně Marcus Rashford, který se proměnil v mašinu na kanadské body. Anglický křídelník si připsal od restartu klubového fotbalu sedm branek a dvě asistence. 

Naopak méně nápadného hrdinu, o jehož nepostradatelnosti ovšem nemůže nikdo střízlivý pochybovat, ztělesňuje brazilský defenzivní štít Casemiro. Ten s lehkostí sobě vlastní rozbourává útočné nájezdy soupeřů, aby následně konstruktivně vyslal do rychlého protiútoku nažhavené spoluhráče. Právě jeho integrace do sestavy umožnila téměř dokonalou herní transformaci rudých ďáblů. 

Mnozí by správně namítli, že United během úspěšné šňůry čelili papírově slabším soupeřům a že očekávané derby bude první vážnou prověrkou. Jejich forma je ale neoddiskutovatelná, tím spíš, podíváme-li se do tábora hostí.

Guardiolův experiment

Právě s formou aktuálně zápasí kdysi suverénní Manchester City. Ti sice dokázali v novém roce v FA Cupu smést Chelsea (4:0), pouhé tři dny poté, co dokázali londýnský velkoklub přehrát i v lize (1:0). Ale domácí remíza s trápícím se Evertonem a šokující porážka v rámci poháru na hřišti Southamptonu (0:2) vypovídají o výkonnostním výkyvu nezvykle rozladěných City. 

Série nepřesvědčivých výsledků přispívá k domněnce, že v kabině bleděmodrých to skřípe. Možná i proto se rozhodl Pep Guardiola dát najevo, že ani jeho největší hvězdy si nezaslouží právo na nedotknutelnost. Španělský manažer cítí, že jeho mužstvo ztratilo jiskru. Po restartu Premier League na lavičce nezřídka vysedává Kyle Walker, Joao Cancelo nebo Phil Foden. 

Naopak sportovní znovuzrození prožívají kdysi zatracovaní křídelníci Jack Grealish s Riyadem Mahrezem. Ti připravují jeden gól za druhým a tvoří prakticky jediný spolehlivý článek kádru. 

Guardiola znovu prokázal, že se nebojí experimentovat, když na vrcholnou scénu uvedl na úkor zmiňovaných obranných stálic Rica Lewise, teprve 18letého chlapce, který ztělesňuje prototyp krajního obránce budoucnosti a kterého si rádi všímáme v rámci taktických analýz prostřednictvím elektronické tužky “Piero”.

K té se v rámci sobotního zápasového studia Match Time posadí Karel Poborský, česká fotbalová legenda s bohatými zkušenostmi z působení v Manchesteru United. Ve studiu ho doplní další bývalý fotbalista s bohatým anglickým životopisem, Daniel Pudil, který přiletí přímo z Anglie. Hosté ve studiu se mimo jiné pustí do detailního rozboru mapy pohybu ostře sledovaného kanonýra City Erlinga Haalanda. 

Severní Londýn je krutý

Na CANAL+ Sport můžete o víkendu sledovat i další anglické lahůdky. Atraktivně se jeví duel Brightonu s Liverpoolem (16:00), vždyť poslední vzájemná konfrontace nabídla přestřelku 3:3. Pokud se v sobotu od 16:00 rozhodnete pro konferenční přenos, pod taktovkou Jana Pěrušky vám neunikne jediné souběžně hrané utkání.

Neděle vygraduje prestižním severolondýnským derby, které má letos ještě o něco pikantnější nádech. Domácí Tottenham sice tradičně bojuje o svou účast v „top 4”“zajišťující postup do Ligy mistrů, ale má postaráno o extra motivaci. Odvěký rival z Arsenalu totiž směle kráčí za překvapivým titulem. 

Moderní historie severolondýnských derby jasně demonstruje výhodu domácího prostředí. Kdo nastoupil venku, nedokázal vyhrát už 17 ligových zápasů v řadě (0-6-11). Jestli se to podaří Artetovým mužům zvrátit a udělají další krok za senzací můžete pochopitelně sledovat s doprovodným studiem na CANAL+ Sport.

Pondělí na CANAL+ Sport patří tradičně naší talk-show Premier Club, ve kterém se trojice hostů komentátora a moderátora Matúše Lukáče ohlédne za tím nejzajímavějším víkendovým děním. 

Za celou redakci CANAL+ Sport bych Vám chtěl popřát co nejlepší rok 2023 - ideálně s Premier League na obrazovkách. 

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud