Lukáš Tomek
26. srpna 2015 • 04:59

Trapný projev šéfa FAČR: Pelta si Berbra neohlídal, on ho objal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA DENÍKU SPORT | Více než den čekal fotbalový národ na to, jak předseda FAČR Miroslav Pelta zareaguje na šokující zpověď elitního rozhodčího Libora Kovaříka. Více než den měl fotbalový šéf na to, aby si rozmyslel, jak se postaví ke konkrétním obviněním o diktátorském přístupu Romana Berbra k rozhodčím i k tvrzením o tom, že bezprecedentně překračuje své pravomoci a šíří ve fotbale strach.



Peltova reakce v bizarním rozhovoru s Janem Rosákem pro Český rozhlas Dvojka (na otázky deníku Sport neodpověděl) pak nepotřebuje hloubkový rozbor – předseda asociace se jasně postavil na stranu zla reprezentovanou v českém fotbale právě svazovým místopředsedou. Místo toho, aby estébáka Berbra, o jehož řádění dlouho dobře ví, dostal pod tlak, soudružsky ho objal.

A jen málo na tom mění fakt, že později svá slova v oficiálním prohlášení FAČR lehce korigoval a nejasně přislíbil, že se s aktéry kauzy sejde, aby získal více informací.

Peltův autentický proslov pro ČRo Dvojka však byl trapný, skandální i směšný dohromady. A nedá se přeložit jinak než jako jeho selhání. Předseda FAČR totiž v přímém přenosu situaci bagatelizoval, jak už ostatně bývá jeho špatným zvykem.

Směrem do celého hnutí tak poslal jasný vzkaz o tom, jak moc ho Berbrovo řádění „trápí“ a směrem ven zase o něco snížil důvěryhodnost spolku jménem FAČR.

Když pak mluvil o předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkové jako o „hodné holce, která tomu dává všechno,“ nešlo si nevzpomenout na legendární hlášku komunistického pohlavára Milouše Jakeše na adresu Hany Zagorové…

Peltova nesmyslná argumentace

Předseda asociace si také dokonce pochvaloval, že Libor Kovařík ho v rozhovoru svým způsobem uklidnil. To když nemluvil o přímém ovlivňování zápasů ve prospěch určitých klubů.

To je však stejné, jako kdyby se odhodlal k odvážnému prohlášení učitel známé školy a v něm řekl, že zástupce ředitele opravdu dlouhodobě zneužívá a tyranizuje žáky, jak se všude říká. A ředitel školy by zareagoval slovy, že na tom nevidí nic špatného, protože onen zaměstnanec v prohlášení také uvedl, že osahávání žáků si zástupce nenatáčí na video…

Pelta se prostě ve chvíli, kdy měl transparentně ukázat, že má snahu držet Berbra na uzdě, jak po volbách sliboval, ztrapnil. A upřímně mám pocit, že spekulovat nadále o tom, nakolik je Berbr pro fotbal větší zlo než Pelta, začíná ztrácet smysl.

Protože i když mezi oběma pány opravdu v charakterových vlastnostech jasné rozdíly ve prospěch jabloneckého šíbra jsou, Pelta podle všeho není schopný Berbrovo řádění řešit, i kdyby náhodou chtěl.

Dejme kmotrům "červenou"

V paměti se mi v této souvislosti vybavila dva roky stará vzpomínka. Deník Sport tehdy před volební valnou hromadou FAČR, po které se Roman Berbr stal místopředsedou asociace, inicioval petici „Dejme kmotrům červenou“. Namířená byla právě proti dvojici Berbr – Pelta.

A více než 20 tisíc podpisů pod ní jsme nesli Miroslavu Peltovi do hotelu Internacional. Ten šanon převzal, těžce se posadil do křesla, utřel si čelo a povzdechl si: „Jenže co mám s tím Berbrem dělat? Kdybych ho chtěl z fotbalu dostat, to bych musel z té pomyslné skály skočit s ním...“

A po dvou letech se zdá, že tenhle plán Pelta v hlavě opravdu nemá. On a Berbr jsou prostě jeden s druhým až příliš svázáni. Co s tím? Nezbývá než doufat, že se ve fotbale co nejdřív najdou další odvážní Kovaříkové, kteří s pomocí médií, fanoušků, odbojných funkcionářů typu Vlastimíra Hrubčíka a posléze třeba i sponzorů pomohou Berbrovu říši zla rozložit. Ze všeho nejhorší by nyní bylo rezignovat.

Titulní strana ze dne 26. srpnaFoto Deník Sport



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud