Martin Hašek
21. října 2015 • 23:26

Špotáková ve starých časech? Dobrá volba s otazníkem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec nejistoty. Oštěpařka Barbora Špotáková se po ročním samostatném experimentu vrací do osvědčeného systému a jako svého trenéra pro olympijskou sezonu si vybrala osvědčeného Rudolfa Černého, s kterým zažila úspěchy ve své první fázi kariéry. Lepší volba by se v současné situaci hledala těžko.



Do olympiády v Riu de Janeiro zbývá jen deset měsíců a není čas riskovat. Černý je kvalitní trenér, který v minulosti neměl se Špotákovou úspěch jen tak náhodou. Především vždy dokázal oštěpařku perfektně fyzicky připravit. Špotáková se od roku 2006 až do konce vzájemné spolupráce držela na medailové úrovni. Přesto, že jí mnohokrát brzdily zdravotní problémy, vždy měla dost síly na to, aby většinu soupeřek přetlačila.

Dohled zkušeného kouče zaručí, že se nestane chyba letošní přípravy, kterou Špotáková, bez dohledu trenérského parťáka, zřejmě přepálila. Právě proto se do sezony rozjížděla pomaleji. A nakonec se to mohlo projevit i v jemných nuancích vrcholové formy, která na mistrovství světa nepřišla.

Oba dva se dobře znají. Černý ví, že Špotáková potřebuje značnou míru volnosti a flexibility ve vzájemné komunikaci. Špotáková je už dlouhá léta pod tlakem úspěšné šampionky a občas potřebuje čas pro sebe. Teď je situace samozřejmě ještě citlivější v tom, že pro Špotákovou je prioritní pohoda její rodiny. V tomhle jí Černý určitě vyhoví.

Z důvodů fyzické přípravy i psychické pohody sportovkyně je Černý v současné situaci nejlepší volbou. Tahle symbióza by s někým jiným mohla fungovat hůř.

Je tu ovšem ještě specifický problém speciálního oštěpařského tréninku. Černý je zkušený kouč, který disciplíně rozumí. V dobách jeho prvního působení u Špotákové se ale oba kdykoli mohli obrátit na oko šampiona Jana Železného. Tahle spolupráce se teď zřejmě nedá příliš očekávat. Rozchod Špotákové a Železného je ještě stále citlivé téma.

Součástí plánu Rio by ale určitě měl být aspoň pokus na urovnání vztahů. Lepší oštěpařský expert než Jan Železný neexistuje. A pro Špotákovou by byla velká škoda, kdyby jeho výjimečné know how nemohla v útoku na třetí olympijské zlato využít.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud