Martin Hašek
5. září 2018 • 19:40

Ester Ledecká za Katar? To nehrozí, systém ale potřebuje změnu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když jsou v českém lyžování cítit peníze, vždy se o ně bojuje natvrdo. Po dávných story kolem Kateřiny Neumannové či Jakuba Jandy vzrušil veřejnost případ Ester Ledecké, která se v únoru stala globální sportovní hvězdou. Teď její tatínek Janek hrozí, že může závodit za jinou zemi než Česko. Upřímně, je to nereálná varianta. Ale něco je špatně, to je jasné.



Když spolu se sněhem padá zlato, všichni září jako to nejkrásnější zimní sluníčko. Pálící žhavá koule horkého léta ale českým lyžařským - či snowboardovým - šampionům připomene realitu. Ošklivá kauza reprezentační smlouvy Ester Ledecké je dalším důkazem, že české lyžování, spíš než snowboarding, nemá vyřešený svůj zlatý scénář.

Dokazují to dávné spory Kateřiny Neumannové. Jakubu Jandovi dokonce marketingové hrátky pokazily jeho životní sezonu s vrcholem na olympiádě v Turíně. A teď se to znovu opakuje u Ester Ledecké.

Základním problémem jsou dva protichůdné přístupy. Lyžařský svaz, jenž státu zodpovídá za výchovu dalších generací, cítí šanci získat peníze. Nová hvězda ale většinou vítězí po letech strádání ve skromném českém systému. A aby mohla v nejlepších letech své kariéry konkurovat světu, potřebuje ostrý rozpočet na podpůrný tým, nákladné soustředění a materiál.

Případ Ester Ledecká je vyšperkován dosud nevídanými emocemi. Útok začal svaz, který slovy prezidenta Lukáše Sobotky dostal do hry výhrůžky zastavení financování či nepřihlašování olympijské šampionky na závody. Narazil ale na velmi silné protivníky v marketingové agentuře i samotné rodině Ledeckých. Tatínek Janek odvrhl diplomacii a rovnou vyzval Sobotku k demisi a pohrozil, že jeho dcera může kliďánko vozit úspěchy jinam než do kotliny.

Zcela upřímně, ve skutečnosti nehrozí, že by Ester Ledecká nakonec skončila třeba v Kataru, který je angažováním nespokojených hvězd z celého světa proslulý. Jak z toho ven?

Za prvé je zjevná nedokonalost současného systému. Svaz nemá peníze, aby mladého sportovce dostal na vrchol bez rodinného a komerčního přispění. A jde o mnohem větší než jen malé množství. Když je z naděje šampion, přijde s požadavkem solidarity vůči nové generaci. To však většinou nebere ohledy na aktuální partnery.

V principu to chce změnu. Svaz by neměl spoléhat na příjmy z pár místeček na kombinéze. Měl by sám a s předstihem aktivně vymýšlet, jak novou hvězdu zúročit. Vytvořit platformu pro podporu mládeže, která by nebyla závislá na zpeněžení výjimečných chvilek velkých hvězd.

A taky by neškodilo koncipovat smlouvy na delší období než na pouhý rok. Přineslo by to větší stabilitu. A vzhledem ke globálnímu oteplování i snad trochu méně horká léta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud