Ondřej Škvor
22. dubna 2011 • 14:38

Slavii dusí strach ze Sisáka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONDŘEJ ŠKVOR - Slavia se bezmocně kroutí v kleštích, k smrti nedaleko, ale nikdo jí nejde na pomoc. A když už, rychle vycouvá, i když mu z kapes čouhají diamanty. Ty smrtící kleště pevně mačká kontroverzní podnikatel Petr Sisák. Je přitom paradoxně docela jedno, jestli právě on opravdu vlastní pražský klub, jak se všeobecně míní.



Už toto všeobecné přesvědčení totiž stačí k tomu, aby Sisák vinou své pověsti vytvořil kolem Slavie tak silnou slupku strachu a nejistoty, že se na pomoc nikdo nehrne.

Nevalnou reputaci si vysloužil nejenom způsobem podnikání, při němž ve firmách z jeho okolí probíhají podivné transakce, kvůli kterým mizí věřitelům před očima miliony. Sisák navíc platí, jak už to v těchto případech bývá, za muže, jenž se nebojí svůj zájem prosadit nikoli pouze u jednacího stolu.

Tajemný majitel Slavie. Kdo jím opravdu je?Foto spo, repro ČT
Jeho sílu podtrhuje i fakt, že přes několikeré soudní pře se za ním ještě nezavřely vězeňské dveře.

Že se Sisákem neradno býti v křížku, potvrzují mimo záznam všichni, kdo s ním měli co do činění. „Opravdu bych vám nedoporučoval pátrat tímto směrem,“ sdělila redaktorům Sportu s odkazem na jejich osobní bezpečnost osoba z blízkosti Slavie, když náš deník ještě před bouřlivými událostmi posledních dní zjišťoval Sisákovo možné majetkové propojení s klubem.

I jindy otevřené odpovědi někdejšího slávistického ředitele Petra Doležala v rozhovoru pro Sport, který vyjde v sobotním vydání, se vždy zastavily před jménem obávaného podnikatele. O něm se kromě zmínky o trojím vzájemném setkání odmítal bavit.

Kromě tohoto zmíněného strachu Sisák svazuje klub i jiným typem strachu. Nejistotou. A sice tou, která děsí případné investory. Bylo to napsáno už mnohokrát, ale přesto – žádný solidní podnikatel nemůže investovat do firmy, u níž nezná majitele ani jeho záměry.

Tuto mlhu, pokud je majitelem klubu, vytvořil právě Sisák. Nepřihlásil se k vlastnictví prestižní společnosti, a to ani přes opakované výzvy.

Pokud majitelem není, pak má největší zásluhu na tom, jak hustá ta mlha je. Mlčí, nevyvrací spekulace, a to je přístup naprosto nenormální. Tedy podezřelý. Nepatří-li mu Slavia, logicky má veřejně vystoupit a jasně to sdělit.

Jaké verzi mlčení nahrává? Určitě té, že Sisák většinovým majitelem Slavie skutečně je. Proto je vzhledem k jeho reputaci nutné po několika dnech, v nichž ustoupila do pozadí, připomenout dříve skloňovanou možnost – současný vlastník vyvede aktiva do již v Londýně existující SK Slavia Praha Limited a z pražského klubu zbude jen název, ovšem bez jakéhokoli obsahu.

"Majitel" Slavie Franc jednal s HaškemFoto  fotbal.cz
Svazový předseda Ivan Hašek sice dal opakovaně garanci, že přes ČMFS nic takového neprojde, jenže na to se nelze spolehnout. Třeba i po zkušenosti z jeho včerejší schůzky s Antonínem Francem, údajným majitelem Slavie.

Ta se konala na základě Haškovy výzvy vlastníkovi klubu, aby vyšel z anonymity. Už v neděli předseda v rozhovoru jmenoval právě nejasnost struktury akcionářů jako hlavní problém klubu. Tedy tři dny po interview, v němž ředitel „sešívaných“ Miroslav Platil označil France za majitele. Z toho vyplývá, že Hašek tuto verzi neakceptoval.

Ale včera, aniž by došlo k nějakému vývoji či obratu, se s Francem coby hlavním akcionářem spokojil a proklamoval „dobrý pocit, že se věci hýbou správným směrem“.

Kéž by. Pak je ovšem velká škoda, že Hašek nevysvětlil, co ho k takovému dojmu vede. Zvlášť když si musí být vědom, kolika lží a ujištění, jež se nenaplnila, se vedení klubu už dopustilo.

I na Velký pátek proto platí, že stále není vidět světlo na konci velkého slávistického tunelu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud