Pavel Bárta
29. července 2011 • 04:00

BLOG: Zaškatulkovaný Platil už zaplatil dost

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PAVEL BÁRTA - V pokřiveném českém prostředí budou Jana Platila mnozí vydávat za pošetilce. Poukazuje na to, co jiní nevidí, vidět nechtějí nebo si netroufnou se projevit. Kdyby tady ovšem bylo víc jemu podobných, bylo by hned líp.



Ten řízný obránce se srdcem na dlani má v hokejových kruzích rozporuplnou pověst. Sám to moc dobře ví a umí to celkem přesně pojmenovat. „Všichni mě mají zaškatulkovaného jako tlustého, pomalého beka, který netrénuje a dělá kdoví co, na všechno kašle,“ popsal se vlastními slovy.

Platil takový dojem v posledních letech vzbuzoval u kdekoho. Pamatuji se, jak přijel před dvěma lety na svoji zatím poslední reprezentační akci. Bylo před mistrovstvím světa ve Švýcarsku a národní tým hrál v Regensburgu proti Německu.

V české brance debutoval objev sezony Jakub Štěpánek, jehož trenéři původně vzali jen do počtu, ale různé okolnosti ho nakonec vykoply do pozice jedničky na šampionátu. Platil se naopak zakopal.

Lékaři odvážejí kladenského Jana Platila z leduFoto Pavel Mazáč (Sport)

Přijel s nadváhou, bez kondice, zadýchával se a rudnul v obličeji. Dvě, tři střídání a měl dost. Bylo záhadou, proč tehdy vůbec přijel, když byl v tak špatném stavu. Svoje potíže přitom tajil, možná se snažil hrát o angažmá. Ale tím vším si spíš uškodil.

Mnozí i proto Platila dodnes vnímají jako věčného hokejového cestovatele a Barona Prášila. Když vzkazuje, jak přes léto dřel, shodil patnáct kilogramů, nabral svaly a novou energii, pořád mu málokdo věří.

Za zpackanou operaci zaplatil už dost. Připravila Platila o tři roky lepšího života, a možná ještě víc, v pětadvaceti letech zmařila slibně se vyvíjející kariéru a především, silně podlomila jeho důvěryhodnost a reputaci.

Teď je ve hře pro změnu dobrá pověst uznávaného ortopeda Jiřího Váchala, na jehož klinice Platilovy patálie před lety začaly. Dodnes však neslyšel ani slovo politování, namísto toho si musel připadat jako blázen, který si to všechno snad vymyslel.

Po třech letech marné snahy o rozumnou dohodu Platil ztratil trpělivost. Jakmile vystřílel všechny náboje, sáhl po houfnici. Podal žalobu za ublížení na zdraví, žádá odškodné deset miliónů.

Nemyslím si, že Platila k takovému činu vedla touha vytřískat z případu peníze nebo znemožnit ctihodnou osobu doktora Váchala.

Žalobou upozorňuje na to, že v civilizovaném světě je naprosto přirozené se nebát, hlásit se o svá práva, žádat spravedlnost a odpovídající satisfakci, pokud jsou někým poškozena. V normálním světě ano.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud