Pavel Bárta
24. října 2012 • 19:00

NHL buď dospěje k dohodě, nebo se spláchne do odpadové roury

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednání v NHL uvízla v patové situaci. Liga je zklamaná, hráčská unie rozčarovaná. Je v tom ale snad nějaký rozdíl? Všechno by mohl změnit i jeden telefonát. Nebo sílící tlak některých znepokojených majitelů a nervózních hráčů by třeba byl schopen donutit šéfa NHL Garyho Bettmana a bosse hráčské asociace Donalda Fehra k větší vstřícnosti. Ale zatím to tak vůbec nevypadá.



Ať se na stříbrných podnosech servírovala sebelákavější krmně, hostina na usmířenou se nekonala. V úterý večer NHLPA oznámila, že ji liga vyzvala k návratu za jednací stůl. Ale další den už bylo zase všechno při starém.

Liga odborům vzkázala, že rozhovory pokračovat nebudou, dokud zástupci hráčů nepředloží přepracovaný návrh kolektivní smlouvy nebo nebudou pokračovat v rokování o tom, co jim minulý týden předhodili majitelé.

Pokud NHL ještě chce zachránit sezonu v plné palbě 82 utkání základní části, je nejvyšší čas něco zásadního změnit. A nejen kvůli tomu. Majitelé prodělali dost peněz pouhým zrušením předsezonních zápasů, proto potřebují, aby se stihlo sehrát všechno, jak bylo plánováno.

Otázkou je, zda jsou hráči ochotni zvládnout takovou nálož, když za první odpískaný měsíc nedostali zaplaceno a zpátky prý nedostanou taky ani cent, i kdyby se podařilo zvládnout kompletní program.

Ale spíš děsí narůstající obavy, že NHL nakonec stejně spláchne ročník 2012/13 do odpadové roury. Nebo dokonce i sama sebe.

Bod zlomu

Obě strany jsou si pořád vzdáleny na stamiliony dolarů a nemají vůli slevit ze svých postojů a zásad. Nebo se tak aspoň tváří. Přitom situace dospěla k bodu zlomu. Potřeba se dohodnout je za současné situace velmi naléhavá.

Během předchozí výluky spolu NHL a NHLPA dlouho nemluvily vůbec. Jenže tehdy ještě neměla zámořská liga v Evropě protiváhu v bohaté KHL. I to může pro zámořskou soutěž znamenat vážné ohrožení.

Jevgenij Malkin si během náhradního angažmá v Magnitogorsku vydělá víc, než by mu zaručila smlouva s Pittsburghem. Je jedním z mála, kdo si po uzamčení NHL přilepšili.

Ale ruská soutěž se stala pro hráče únikovou cestou z nouze a velmi zajímavou alternativou. A v tom je pro zámořskou ligu nebezpečná. Tím spíš, pokud by se výluka dál protahovala. Zatím se však tváří, jako by o téhle skryté hrozbě neměla tušení, nebo si ho nehodlala připustit.

Molodci klidně zůstanou v Rusku

Jedni z nejlépe placených hráčů NHL Alexandr Ovečkin a Ilja Kovalčuk pohrozili, že jestli jim za mořem sáhnou na peníze, zůstanou raději v KHL. A tam jim štědří majitelé ropných společností a těžařských firem jistě milerádi přisypou.

Foto 

Tím spíš, že olympiáda v Soči se blíží a Rusové by svoje molodce viděli nejraději pěkně pohromadě doma. Kdyby NHL dál nejevila známky života, není zase takový problém změnit obratně pravidla a KHL ochotně otevře náruč i dalším hvězdám.

Ligu tlačí taky blížící se termín zápasu Winter Classic pod širým nebem. Na Nový rok by se v něm měly střetnou celky Toronta a Detroitu. Tahle akce je pro soutěž něco jako zlaté tele.

Údajně z ní plyne až třetina veškerých příjmů. Ve chvíli, kdy zahyne i tenhle výnosný podnik, je konec.

Ať NHL odpočívá v pokoji

NHLPA a NHL mluví dál každá jiným nářečím. Fehr a viceprezident NHL Bill Daly názorně předvedli, jak se rozcházejí byť jen ve výkladu toho, co mělo být řečeno.

Šéf odborů například informoval, že podle Dalyho bude dohoda možná, jen pokud hráči bezpodmínečně přijmou poslední návrh majitelů. Druhý muž ligy opáčil, že to vůbec není ten případ a NHL je v některých bodech ochotna ustoupit. Dál se nedělo nic...

Zámořští komentátoři se shodují, že zástupci obou stran by měli nechat svá ega přede dveřmi a dohodnout se pokud možno co nejrychleji. I za cenu obětí.

Foto 

Na jednu stranu je patrné, jak zoufale majitelé usilují o to, aby byl program všech 82 zápasů zachován a oni mohli inkasovat příjmy ze 41 domácích utkání.

Na stranu druhou vlastníci, kteří minulý týden tlačili Bettmana k rychlé dohodě, byli tak popuzeni odmítavou reakcí odborového předáka Donalda Fehra, že teď klidně sami mohou shodit rukavice, vzít do rukou baseballové hole a přidat se k zastáncům tvrdé linie.

Šance na pokrok jsou v podstatě dvě: Buď majitelé dají jasně najevo, že budou vyjednávat i za cenu ústupků, nebo NHLPA vytáhne vlastní, mnohem vstřícnější nabídku a vytroubí ji do světa.

Ztratit podruhé celou sezonu, to si liga nemůže dovolit. Nová dohoda může klidně čekat někde za rohem. Anebo taky ne. Ale v tom případě mohou všichni nad NHL udělat kříž, ať odpočívá v pokoji.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud