Pavel Ryšavý
2. prosince 2018 • 19:38

Malý Kašpárek a velké divadlo? Olomouc umí, Pardubice ne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někdo jezdí na stáže do klubů NHL, jiný do Švédska, aby se inspiroval, jak pracovat s mládeží. Pardubicím by stačilo, kdyby jely na odborný seminář do Olomouce. Pár let dozadu byste si u takového scénáře klepali na čelo, ale právě tenhle klub by měl být pro hrdé Dynamo vzorem. Ono se zkrátka musí naučit, jak hrát divadlo s malým Kašpárkem. Zoufale to neumí.



Podívejte se na to, jak Olomouc buduje klub. Rozpočet? Skromný už od chvíle, co přišla do extraligy. Zázemí v jejím mrazáku nepatří ani zdaleka k české špičce. Každý rok si tady vyslechnou asi 50 důvodů, proč spadnou. A výsledek? Negativní řeči pošlou k šípku. Nepanikaří, nekupují šíleně každého, kdo má nějaké jméno, ani je nechytla horečka, že musíte kabinu naplnit cizinci. 

Olomouc v klidu pracuje s hodně omezeným rozpočtem, je po sportovní stránce zdravá. A pak se stane, že přijede do Pardubic, vypráší je a ani vás to zase tak moc nepřekvapí. Přitom čistě podle papíru byste v žádném případě neřekli, že má po 24 zápasech uhrát dvakrát tolik bodů, co za stejnou dobu Pardubice.

V jejich aréně ovšem něco viditelně hnije. Hromada chyb, kterou začal pečlivě budovat už Ondřej Šebek v roce 2012, když se nečekaně stal generálním manažerem, dál bobtná. Přijde vám, jakoby každému novému vedení bylo líto, že jedna lopata na kupě nebude vidět, tak tam doveze rovnou novou fůru.

Momentálně se vedení klubu rozhodlo, že postaví za pochodu úplně nové mužstvo. Za posledních 10 dní dovedlo 5 hráčů, před každým zápasem se v kabině objevil někdo nový. „Ahoj, já jsem hráč XY, teď budu hrát za Pardubice.“ Zdaleka to nemusí být konečná.

Zatím tahle zběsilá akce nezajistila vůbec nic. Jenom potvrzuje fakt, že byl před sezonou tým složen špatně. Teď to vedení klubu došlo a koná. Shání nové hokejisty, fofrem. Ovšem než mezi nimi najdete vazby, nastavíte potřebné klima, spotřebujete hodně času, a kdo ví, jestli se něco podobného při sérii porážek vůbec povede. Je to risk, že se zázračně všechno trefí.

A když ne? Tenhle tým zamíří na jaře do baráže, protože se nelepší. Zhoršuje se. Pokud se taková věc opravdu stane, bude v ní mít o hodně těžší roli než v roce 2017. Tam měly Pardubice duši, urvaly výsledek na to, jak se semkly. Ale kdo by se semknul teď?

Při reprezentační přestávce to chce, aby si generální manažer Dušan Salfický koupil hotel v Olomouci, vzal si vaťák a od rána do večera byl na zimáku. Ptal se, vyzvídal a díval se. Jak to tam, sakra, děláte?

Dynamo zapadlo od časů Šebkova (ne)vedení v roce 2012 do podprůměru, nevylezlo z něj. Nevidíte jasnou linku, kudy by se z cesty dolů chtěl klub vyhrabat. O kolovrátku, kdy se chyby v chodu organizace opakují a kumulují, svědčí už jenom to, že Šebek, někdejší neúspěšný generální manažer, v klubu pracuje opět. Jen je podřízeným současného šéfa Dušana Salfického.

Přijde mi, že Pardubice zkrátka neumí pracovat v situaci, když stojí po kolena v bažině. Možná si kvůli těžkým manažerským omylům pořád samy nepřipustily, že jsou extraligovým podprůměrem? Sekají chyby, špatně vybírají hráče, když vyhazují trenéry, najednou nemají náhrady. Vedení si neumí přiznat chybu, pořád ji hledá jinde. 

A je jedno, jestli v křesle generálního manažera sedí Ondřej Šebek, Pavel Rohlík, nebo Dušan Salfický, každý se do toho bodu postupně dostal. Je fuk, zda šéfem klubu je miliardář Roman Šmidberský, nebo primátor Martin Charvát.

V současné chvíli si klub říká hlavně o to, aby přivítal jako soupeře Tomáše Plekance . Někdy v dubnu...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud