Radek Duda
23. října 2018 • 16:21

Třinec je dole, protože nemá centry. Jágr problém Ocelářů nevyřeší

Autor: Radek Duda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kometa pátá, Třinec desátý. Dva velké extraligové týmy uvízly na pozicích, ze kterých by rozhodně chtěly jít výš. Nejdřív bych se podíval na Oceláře, proti kterým jsme v neděli s Chomutovem hráli. Prohráli jsme 2:3 gólem v poslední minutě, ale s čistým svědomím mohu podotknout, že mě soupeř ničím extra nezaujal. A jejich situace je oproti Brnu přece jen svízelnější.



Od týmu s takovými možnosti bych rozhodně čekal víc, jejich hra přesně koresponduje s postavením v tabulce. Nevidím u nich pohodu, přijdou mi jako soubor hráčů-jednotlivců, z nějž nevyzařuje týmové pojetí. Nemají to synchronizované. Podle mě klíčový problém vězí v tom, že nemají centry, pořádné playmakery.

Ačkoli má Třinec obrovský rozpočet, potřebná kvalita na postech centrů schází. A je to jejich kámen úrazu. Křídla dali do kupy vynikající, tam je všechno v pořádku, do toho se po zranění vrátil Martin Růžička . Ale zrovna jemu, nezlobte se na mě, nemůže hrát na centru Tomáš Marcinko. Tomu se povedla jedna sezona, zhodnotil ji. Není to však tvořivý hráč, naopak defenzivní do třetí čtvrté formace. Růžička je vynikající střelec, potřebuje k sobě výkonného centra, takhle je a bude bitý.

Nebo Roberts Bukarts, další výborný hokejista. Křídlo je odkázané na práci centra a Kanaďan Werek k tomu nemá nejmenší předpoklady, chybí mu na to papíry. Nerad to píšu, ale tihle kluci nemají správné hokejové IQ, aby mohli nabíjet parťákům, pro něž není problém sázet třicet gólů ročně. Nemají na to.

Třinec - Plzeň: Legenda v hledišti! Zápas Ocelářů s Plzní sleduje i Jaromír Jágr
Video se připravuje ...

Celé je to věc manažerská, jak si to v mužstvu poskládají. Druhá věc je, jaký je stav na trhu. Kdo si opatří šikovné centry, hraje obvykle nahoře. Samozřejmě že k tomu patří i produktivní křídla, která myšlenky středního útočníka budou zakončovat do brány, to jsou spojené nádoby.

V Třinci se mi hodně zamlouvá mladý Cienciala. Dobře bruslí a vidí, má kvalitní čtení hry. Jenže hraje čtvrtou lajnu. Nevím, no. Nejsem jejich trenér, ale zrovna on má v mých očích velký potenciál, hrál bych ho víc. Má to v rukách, v hlavě. Jeho vývoj bude teď odvislý od poskytnuté šance, o tom, zda v týmu trefí chemii s někým z útočníků. Nicméně z takového hráče musíte chtít ždímat maximum.

Víkend v Třinci strávil Jarda Jágr , mluví se o tom, že si za Oceláře pár zápasů zahraje, ale podle mého té myšlence schází reálný základ. Džegi má dost své práce s Kladnem, které by rád vyšrouboval do extraligy, posunoval jeho hru nahoru. Kdyby měl nastoupit za Třinec, tak leda jako zpestření a chvilková zábava pro lidi.

Faktem je, že majitel klubu pan Moder si může koupit prakticky kohokoli. Chce Jágra, tak může mít Jágra. Kdyby byl k mání Crosby , zkusil by ho do Třince taky.

Pojďme ke Kometě, u ní to vnímám podobně jako u kluků ve Slezsku. Brno má v téhle chvíli jednu lajnu. Mueller, Holík, Zaťovič , v extralize je určitě jedna z nejlepších. Novou posilou je Lukáš Kašpar, ale zase, nemá k sobě kloudného parťáka. Leoš Čermák měl skvělá období, ovšem podobně jako Marcinko je defenzivním centrem, navíc přichází do věku a neubruslí to. Taky podle mě nevidí hru natolik dobře, jak by Kašpar potřeboval. Leoš si svoje odvede, ale v sestavě patří níž.

Vlastník klubu Libor Zábranský nabral přes léto řadu nových hráčů a chvíli potrvá, než si všechno sedne. Velké téma jsou určitě gólmani, po odchodu Marka Čiliaka dostal pozici jedničky Marek Langhamer, zvyklý na zámořský led. Taková adaptace potrvá. Dalším faktorem je skutečnost, že Kometa začíná hrát nejlepší hokej v druhé půlce sezony, kdy její forma graduje a v play off už je nepříjemná. Nehledě na to, že na dvojnásobného šampiona se chce každý vytáhnout. Nedáváte proti ní sto procent, ale sto padesát.

Sám to zažiju v neděli, kdy jedeme s Chomutovem do Brna. Moc se těším.

Jaromír Jágr na tréninku třineckých dorostenců
Jaromír Jágr na tréninku třineckých dorostenců

SE SIMONOU... a Patrikem Bartošákem u tatéra! Kdo odcházel (ne)potetovaný?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud