Radek Špryňar
8. dubna 2021 • 23:55

Tohle chceš, HOLEŠ! Proč ale Sima odmítl tvrdě pracovat?

Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Asi by Slavia brala i porážku 0:1, vzhledem k dění na trávníku by ji musela přijmout s pokorou a příští týden věřit v domácí otočku. Tomáš Holeš ale minutu před vypršením nastavení vystřelil zázračnou remízu 1:1, která před odvetou v Edenu vybízí k opatrnému optimismu.



Jindřich Trpišovský znovu ukázal nezvykle vysokou míru intuice, hraničící snad až s genialitou. Po vynucených ztrátách stoperských jistot Ondřeje Kúdely a Simona Deliho stál před složitou volbou, koho napasovat vedle Davida Zimy do dvojice ve středu obrany. Ukázal na Tomáše Holeše, byť se nabízely i jiné možnosti, z nichž některé vypadaly na první pohled lákavěji.

Slávistický kouč se však nespletl. Opět a zase. Zápas ukázal, jak náramným řešením bylo stáhnout o stupeň níž zodpovědného chlapa, který v soubojích s nejlepšími hráči světa neztrácí rozvahu, glanc, nepanikaří a okolí ozbrojující sebejistotou dovede uklidnit. Holeš odehrál skvělý zápas, dokonce převýšil svého kolegu ve stoperské dvojici. Několikrát zkomplikoval soupeři koncovku, dovolil si velké věci v rozehrávce a na konci zatnul dráp.

Je dobré připomenout, že slávistický defenzivní specialista podobně výtečný part před několika dny sehrál proti hvězdám Belgie. I v národním týmu prokázal vysokou herní úroveň. Nejde o nahodilost. Holeš vyzrál v muže pro velké duely. V borce, kterého každé úspěšné mužstvo nutně potřebuje.

V ostrém kontrastu s hvězdou utkání bylo představení chlapíka, na něhož byl upřen pohled desítek skautů ze všech nejlepších soutěží Evropy. Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík si devatenáctiletý zázrak ze Senegalu cení na sumu atakující hranici jedné miliardy korun. Možná je to přestřelené, ale dejme tomu. Proč ne. Abdallah Sima má silný příběh, je to zjevení.

Jenže extrémní cifra spadne Slavii do klína jedině ve chvíli, pokud ani v nejmenším detailu nezmění svůj přístup k fotbalu. Na Emirates Stadium se totiž potácel pouhý stín hráče z předchozích měsíců. Bylo až zarážející, jak se Sima po place poflakoval, odmítal tvrdě pracovat, presoval jen v náznacích, až byl ostře pokárán střídačkou, a následně stažen z duelu.

Slavia má své úspěchy postavené na totálním týmovém přístupu. Na tom si roky zakládá. Jedinec nikdy nebyl výš než mužstvo. Sima by si to měl hodně rychle uvědomit.

Arsenal FC Vše o klubu ZDE

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 86. Pépé

Hosté: 90+4. Holeš

Sestavy

Domácí: Leno – Soares, Holding, Gabriel, Bellerín (C) – Willian (73. Martinelli), Smith-Rowe (88. D. Ceballos), Xhaka, Partey (77. Alnaní), Saka (77. Pépé) – A. Lacazette (77. Aubameyang).

Hosté: O. Kolář – Bah, Holeš, Zima, Bořil (C) – Hromada (46. Ševčík) – Oscar (69. Kuchta), Stanciu (84. Masopust), Provod, Olayinka (85. Traoré) – Sima (69. Lingr).

Náhradníci

Domácí: Hein, Ryan, Ceballos, Aubameyang, Pépé, Marí, Nelson, Alnaní, Nketiah, Martinelli, Azeez, López

Hosté: Kovář, Stejskal, Tecl, Kuchta, Ševčík, Masopust, Lingr, Višinský, Traoré

Karty

Hosté: Zima

Rozhodčí

Ekberg – Culum, Hallberg (všichni SWE) – Gestranius (FIN)

Stadion

Emirates Stadium, Londýn

Vstoupit do diskuse
13
Články odjinud


Články odjinud