Zdeněk Haník
10. ledna 2017 • 15:01

Vysoká hra Zdeňka Haníka: Holoubek, už ano

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před krátkým časem jsem napsal článek „Holoubek ještě ne aneb seržant nebo zahradník“. Rozhodnutí o trenérovi fotbalové Sparty bylo tehdy na spadnutí a já jsem sděloval, že na tuto volbu mám sice jasný názor, ale nechtěl jsem ho vyslovit. Přesto jsem tím článkem dal své mínění cítit mezi řádky. Oficiálním trenérem se stal Tomáš Požár, ale my všichni víme, že skutečným je David Holoubek.



Musíte se změnit...

Když trenér Julio Velasco, dvojnásobný mistr světa ve volejbalu s družstvem Itálie, odcházel od českého nároďáku na konci roku 2002, napsal: „Byli jste vy, Češi, kdysi dobří, ale už nejste. Jestli znovu chcete být, musíte se změnit.“ V roce 2017 si uvědomuji krutou pravdivost těchto slov.

Jak to souvisí s tématem Holoubek? Zásadně. I pro celý fotbal, stejně jako pro volejbal, platí to Velaskovo „musíte se změnit“.

Dvojnásob to platí pro Spartu, která má sice silnou značku, tradici, peníze, ale postrádá výrazný a jednotný rukopis. Lukáš Zelenka, dlouholetý hráč Sparty, prohlásil v rozhovoru pro tento deník: „Všechno je to o panu Křetínském, kdyby chtěl, rázem se to změní, protože on je schopen rozhodnout o čemkoliv. Ale nechává to lidem, kterým důvěřuje.“

Pan majitel Křetínský je podle mého úctyhodný člověk, ale zdá se mi spíš, že právě úplně neví jistě, komu z vedení má věřit. Navíc řešení nominace trenéra Sparty bylo komplikováno tím, že trenér Holoubek není vlastníkem potřebné trenérské licence.

Jak jsem psal posledně, jde o jedinečný příběh a ojedinělý souběh okolností, jenž se při případném příštím rozhodnutí již nemusí opakovat. Rozhoduje se tady a teď, co platí dnes, již zítra platit nebude.

Vracím se tedy k Velaskově větě. Jak bylo tušit z mého posledního článku, dávám jednoznačně palec nahoru rozhodnutí vedení Sparty. Ale dal bych ho nahoru, i kdyby třeba pozvalo kvalitního zahraničního trenéra.

Protože jak v případě Davida Holoubka, tak v případě nějakého misionáře ze zahraničí dochází k zásadní změně. A přitom ani v prvním, ani ve druhém případě není úspěch zdaleka zaručen. Dokonce je to riziko. Ale je to ona zásadní ZMĚNA v myšlení a v rozhodovacích postupech.

…Holoubek žádná jistota, ale naděje

Pokud budu upřímný, i můj optimismus stojí na vodě, poněvadž znám trenéra Holoubka pramálo, a ve skutečnosti má k mediálnímu zveřejňování názorů oprávnění spíš ten, kdo zná všechny souvislosti. Já všechny neznám. Ale vím, že minimálně změna úhlu pohledu je třeba. Velasco měl pravdu. Jsme v zajetí vlaku, v němž sedíme už příliš dlouho, a uniklo nám, že jedeme již delší čas po slepé koleji. Holoubek není jistota, je to naděje. Naděje na změnu.

S nadějí jsme k českým nároďákům brali trenéry ze zahraničí. Podobně uvažovaly volejbalové kluby, které si uvědomily, že je třeba sáhnout pro dobré hráče za hranice a neživit v nejvyšší soutěži nekvalitní domácí amatéry.

Teď hraje v české extralize téměř 40 zahraničních hráčů. Je to změna a je to dobře. A tak stejně jako zahraničním volejbalovým trenérům zde v Česku nikdo nic nedaroval, ani mladému trenérovi Holoubkovi nebudou hluboce zažité konzervativní mechanismy příliš nápomocny.

Zopakuji z posledního článku, že velcí koučové musí být především excelentními znalci života a že musí umět číst a rozlišovat jeho nepatrné odstíny a pracovat s nimi. Ano, v tomto směru bude mít trenér Holoubek minimální zkušenosti. Na druhé straně by mohl mít jako mladý člověk výhodu ve schopnosti komunikovat a být otevřený.

Vedení Sparty volilo mezi dvěma směry. Odvážnějším a riskantnějším, který může ublížit Spartě i Holoubkovi samotnému, ale může otevřít novou éru. Nebo tradičním, jistějším, ověřeným, ale řekněme na rovinu: méně progresivnějším. Tak jsem končil minulý článek o trenéru Holoubkovi.

Vedení Sparty zvolilo určitě správně. Úspěch této volby není vůbec zaručen, ale pohnuly se ledy v duchu sloganu, který jsem používal jako trenér při promluvě k hráčům před důležitými zápasy: „Když budete hrát odvážně a na hranici rizika, můžete prohrát i vyhrát. Pokud budete ustrašení a opatrní, prohrajete určitě.“

Abych nezapomněl: přeji dobrý skluz do roku 2017!

VIDEO 360°: Podívejte se, jak Rosický ve Španělsku maká na návratu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud