Martin Hašek
11. srpna 2013 • 08:39

Boltovi hrozí špinavec: otravný Gatlin s dopingovou minulostí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MOSKVY | Bude to boj o tvář atletiky. Hned na úvod mistrovství světa v Moskvě se bude jamajský sprinter Usain Bolt snažit na stovce zapomenout na svůj ulitý start z minulého šampionátu v Tegu. Jeho show by mohla zahladit těžké rány po dopingových kauzách poslední doby. Jenže je tu i druhý scénář. V něm vítězí Američan Justin Gatlin, jeden z nejúlisnějších dopingových hříšníků historie. Očekávané finále stovky je na programu v neděli od 19:50.



Justina Gatlina nemá Usain Bolt rád. „Je otravný. Během let o něm lidi mohli říct spoustu věcí. A on toho taky řekl dost,“ řekl Bolt o Gatlinovi letos na jaře před mítinkem Diamantové ligy v Římě, v kterém pak s Američanem o setinu prohrál.

Atletický svět se teď otevřeně děsí možnosti, že by se tak zítra večer ve finále stovky na mistrovství světa mělo stát znovu. V polovině minulého desetiletí se Gatlin zdál být kajícnou odpovědí na předchozí vlnu cynických amerických sprinterů v čele s Marion Jonesovou a Timem Montgomerym.

100 m mužů na MS
17.05 – čtvrtfinále
19.50 – finále

Po jeho vítězství na olympijských hrách v Aténách a zlatém double na MS v Helsinkách 2005 byl ale usvědčen z užití testosteronu a hrozil mu doživotní trest, protože už měl jeden drobný prohřešek za sebou.

Spoluprací s úřady ale vyhádal jen čtyři roky, vrátil se, vloni na olympiádě získal bronz a zítra v Moskvě může svůj comeback dovršit. V době, kdy je důvěryhodnost atletiky opět tvrdě poškozena dopingovým pádem hvězd kalibru Asafy Powella a Tysona Gaye.

„Nebylo by to úplně dobře,“ připouští sprinterský trenér Luděk Svoboda. „Na šampionátu má vystavené stop tolik sprinterů kvůli dopingu. Kdyby Bolta porazil zrovna sprinter, který byl v dopingu namočený skoro nejvíc, a pak mu zkrátili trest, bylo by to divné.“

Ačkoli mnozí už v atletice nevěří vůbec nikomu, Bolt je tu stále jako její největší eso. Jako sympatický idol, jenž k marketingově strádajícímu sportu přitáhl pozornost médií a který svou výjimečnost opakovaně dokazuje od dorosteneckých let.

„Samozřejmě chci znovu získat titul mistra světa. Jsem teď v dobré formě, jsem soustředěný a cítím se fajn. Mám za sebou tvrdý trénink a jsem připraven,“ říká Bolt. „Až skončím s kariérou, chci být mezi osobnostmi typu Michaela Jordana, Pelého, Muhammada Aliho.“

Do dalšího dílu boltománie však přichází Justin Gatlin, který by paradoxně rád, aby lidé prohlédli skrz dopingovou mlhu díky jeho triumfu.

Usain Bolt (Jamajka)   Justin Gatlin (USA)
26 let věk 31 let
9,58 osobní rekord 9,79
9,85 rekord na 100 m 9,89
  letošní maximum  
Vzájemné souboje
9,85 Záhřeb 2011 10,17
9,76 Brusel 2011 10,12
9,63 Londýn 2012 9,79
9,95 Řím 2013 9,94

„Show musí pokračovat,“ říká Gatlin. „Myslím, že takhle se na to dívá hodně atletů. Zůstat koncentrovaný a vyhrát pro vaši zemi, to je to, co se počítá.“

Bolt je bez účasti Gaye, Powella a obhájce titulu Yohana Blakea na první pohled na stovce jasným favoritem. Letos ale nemá ideální sezonu.

Na jaře ho přibrzdilo svalové zranění, v červnu prohrál s Gatlinem a po jamajském šampionátu odložil příjezd do Evropy, protože potřeboval přitrénovat. Před dvěma týdny v Londýně se vrátil solidním časem 9,85 sekundy, ale zároveň nepříliš přesvědčivým startem.

„Na stovce může udělat chyby mezi bloky a cílovou čárou a stejně vyhraje,“ domnívá se Donovan Bailey, olympijský vítěz na stovce z roku 1996.

Podle osobního kouče Glena Millse je Bolt zdravý, má za sebou tři týdny dobrého tréninku a je na tom líp než v první polovině sezony. Experti však nepředpokládají, že by měl zítra zaútočit na svůj světový rekord 9,58 sekundy z berlínského šampionátu v roce 2009.

Usain Bolt nemusel v rozběhu běžet naplno. Ve finále už to bude jiné...
Usain Bolt nemusel v rozběhu běžet naplno. Ve finále už to bude jiné...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud