24. srpna 2015 • 15:13

SOUHRN MS: Hejnová je ve finále, dařilo se i oštěpaři Veselému

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PROGRAM 3. DNE | Obhájkyně titulu v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová s přehledem postoupila do finále mistrovství světa v Pekingu. Uspěl i další zlatý medailista z předloňské Moskvy oštěpař Vítězslav Veselý a ve finále bude také dálkař Radek Juška, který se zachránil posledním pokusem do vzdálenosti 798 centimetrů a obsadil poslední postupové dvanácté místo.



Tyčkařka Jiřina Ptáčníková neskočila v kvalifikaci základní výšku 430 centimetrů, překážkářka Denisa Rosolová vypadla v semifinále. Z trojice oštěpařů neuspěl Petr Frydrych, proti vyřazení Jakuba Vadlejcha podal český tým protest.

Hejnová snadno vyhrála poslední ze tří semifinálových běhů, v závěru už notně zpomalila, přesto dosáhla nejrychlejšího času 54,24 sekundy. Rosolová byla časem 55,73 celkově jedenáctá.

Zuzana Hejnová neměla s postupem žádné problémyFoto Reuters

Držitelka nejlepšího výkonu sezony Shamier Littleová postoupila až díky dosaženému času 54,86, mezi přímo postupující dvojici ve svém běhu se Američanka s extravagantní ozdobou na hlavě nevešla.

"Zase to bylo zadrženě, takže jsem moc ráda. Už to bylo rychlejší než v rozběhu, ale pořád to nebylo naplno. Jsou rezervy a doufám, že ušetřené síly se budou hodit," pochvalovala si Hejnová. To Rosolová hledala chybu.

"Snažila jsem se to rozběhnout rychleji, ale nezvládám konec. Musím najít chybu v tréninku, protože cílovou rovinku nezvládám," pokrčila rameny. "Ale příští rok je důležitější, nikoho MS zajímat nebude," řekla směrem k olympiádě v Riu.

Veselý uspěl prvním hodem

Veselý si zajistil postup hned prvním hodem 83,63 metru, Vadlejchovi při nejdelším třetím pokusu odmával rozhodčí přešlap. Přesto se měřilo a 83,93 by Vadlejchovi rovněž stačilo, neboť limit byl 83 metrů. Česká výprava podala proti jeho vyřazení protest. Frydrych hodil jen 74,24, nepostoupil ani olympijský vítěz Keshorn Walcott z Trinidadu.

"Přál jsem si, aby to vyšlo prvním hodem. A vyšlo to, i když to nebyl technický zázrak. Ale to je možná známka dobré formy," věřil obhájce titulu Veselý. "Mohl jsem si dovolit na to naběhnout lehce, snažil jsem se nedivočit kvůli tomu povrchu, protože je rychlý," uvedl. "Takže všechno jak má být," dodal.

Juška měl štěstí

Dvaadvacetiletý halový vicemistr Evropy z letošního šampionátu v Praze Juška měl velké štěstí. Stejně daleko jako on totiž skočil také Godfrey Khotso Mokoena, ale Juškův druhý nejlepší pokus měl hodnotu 750 cm, zatímco Jihoafričan měl v zápisu dva přešlapy. To posunulo do úterního boje českého dálkaře.

Jušku zachránil poslední pokus. Jušku zachránil poslední pokus.Foto EPA
Podobné drama si Juška prožil i v březnu v Praze, kde rovněž postupoval z poslední pozice. A to dnes ještě musel český dálkař čekat na třetí pokus Švéda Michela Tornéuse, který HME v Praze vyhrál. Ten však nakonec třikrát přešlápl.

"Byly to nervy, štěstí," komentoval to Juška. Útok na stříbro jako v O2 Areně ale neplánuje. "Jsme na mistrovství světa," upozornil.

Posledním českým dálkařem ve finále na velké akci byl Roman Novotný, který skončil právě v Pekingu osmý na olympiádě před sedmi lety. "Určitě se budu snažit být v užším finále. A finále mistrovství světa je ideální závod na pokus o překonání českého rekordu," pousmál se dálkař. Ten drží z roku 1988 Milan Mikuláš výkonem 825 cm.

Ptáčníková končí

Ptáčníková je mistryní Evropy z Helsinek 2012 a ve finále byla na posledních dvou světových šampionátech v Moskvě (8.) a v Tegu (7.), na olympiádě v Londýně skončila šestá.

Jiřina Ptáčníková.Foto Reuters

Letošní sezona jí ale nevyšla, z kvalifikace vypadla i na domácím halovém ME v Praze. V Pekingu byl postupový limit 460 cm, česká rekordmanka se letos nejvýš dostala při Pražské tyčce, kde překonala 472.

"Tři křížky, to už se mi dlouho nestalo," hlesla po závodu Ptáčníková se slzami v očích. Nevěděla, kde hledat chybu. "Cítila jsem se dobře, běželo mi to, ale pak přišel závod a cvak. Úplně jiný člověk. Celá sezona byla nahoru dolů a teď jsem vychytala bod, kdy jsem byla dole," utrousila.

V rozběhu na 3000 metrů překážek vypadla Lucie Sekanová, její výkon 9:45,72 minuty znamenal 27. místo.

Rozběhy a kvalifikace:

Muži:

Dálka: 1. Henderson (USA) 836, ...12. Juška (ČR) 798 - postoupil do finále.

Ženy:

400 m: 1. McPhersonová (Jam.) 50,34.

3000 m př.: 1. Ghribiová (Tun.) 9:24,38, ...27. Sekanová (ČR) 9:45,72 - vyřazena

Tyč: 1. Strutzová (Něm.), Kyriakopoúlouová (Řec.), Murerová (Braz.), Bengtssonová (Švéd.) a Bradshawová (Brit.) všechny 455, ...Ptáčníková (ČR) neskočila základ - vyřazena.

Disk: 1. Caballerová (Kuba) 65,15.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud