30. listopadu 2012 • 13:27

Špína ženského disku: Rusce Piščalnikovové hrozí doživotní trest

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poměry v ženském disku dokresluje případ Rusky Darji Piščalnikovové. Loňské mistryni světa hrozí odebrání stříbrné medaile z olympiády v Londýně a doživotní trest. První pauzu kvůli porušení dopingových pravidel skončila loni na jaře.



Reprezentantka Věra Cechlová se možná příští týden dočká spravedlnosti a doputuje k ní bronz z aténské olympiády kvůli dopingovému provinění Bělorusky Iriny Jatčenkové. A ani výsledky ženského disku z letošní olympiády zřejmě nevydrží.

Rusce Darje Piščalnikovové hrozí, že přijde o stříbrnou medaili kvůli pozitivnímu testu z letošního května. První test byl sice negativní, antidopingová agentura WADA si však vyžádala druhý test v laboratoři ve švýcarském Lausanne, který odhalil stopy steroidu oxandrolon.

„Co se týká vzorku Darji Piščalnikovové, můžeme použít eufemismus pozitivní,“ řekl Nikita Kamajev, výkonný ředitel ruské antidopingové agentury RUSADA, severu R-Sport.

Piščalnikovová už v roce 2006 v jednadvaceti letech vyhrála mistrovství Evropy v Göteborgu. V roce 2007 na mistrovství světa v Ósace získala stříbro, ale přišla o něj v následném dopingovém skandálu.

Těsně před olympiádou v Pekingu 2008 se provalilo, že Piščalnikovová patřila do skupiny ruských atletek, které při dopingových testech odevzdávaly cizí vzorky moči. Původně dvouletý trest byl Piščalnikovové prodloužen až do jara minulého roku.

Ruska po návratu vyhrála mistrovství světa v Tegu. Další úspěch už ale asi nezíská. Za druhé porušení antidopingových pravidel jí hrozí doživotní trest zákazu činnosti.

V Londýně skončila Piščalniková druhá za Chorvatkou Sandrou Perkovičovou. Ke stříbru a bronzu by se při jejím vymazání z výsledkové listiny posunuly Číňanka Li Jen-feng a Kubánka Yareli Barriosová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud