10. února 2016 • 12:52

Zvedej kolínka! Hejnová se věnuje dětem, chce být trenérkou

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes padesát dětí i dospělých o víkendu dorazilo do Nymburka na kemp sportovní akademie Zuzany Hejnové HESU. Pro dvojnásobnou světovou šampionku to není jen náplň volného času, ale také ochutnávka z budoucnosti. Po konci kariéry uvažuje o trenérské dráze.



Stála uprostřed tréninkové haly a kolem sebe měla patnáctku capartů ve školním věku. „Nepospíchej! Zvedej kolínka! Běžecký ruce!“ pobízela je hlasitě.

Pár dní po návratu z jihoafrického soustředění se Zuzana Hejnová vydala do Nymburka, kde ve sportovním centru uspořádala kemp své sportovní akademie.

„Vystřídají se u mě dvě skupiny dětí, mladší i starší a také sedmnáct dospělých. Máme tu i atletický tunel, odpoledne jdeme plavat a do vířivky,“ vysvětluje Hejnová.

Projekt její sportovní akademie už běží dva roky, obsahuje několik kempů za rok, pravidelné tréninky, ale také přípravky na základních školách.

„Hlásí se děti z různých sportů. Nejsou to jenom atleti, ale třeba florbalisti, hokejisti, házenkáři, lyžaři, mám tu i moderní pětibojařku,“ popisuje Dana Jandová, trenérka, která Hejnovou vedla v jejích začátcích a dnes pomáhá její akademii. „Jsou tu různorodé kategorie dětí, s každou z nich je třeba pracovat úplně jinak. S maličkými dědičkami děláme více herní činnosti, větší děti seznamujeme s atletickými disciplínami.“

Zvedejte kolínka! Hejnová chce po kariéře trénovat děti
Video se připravuje ...

Projekt běží už dva roky a postupně narůstá. Na poslední kemp dorazilo přes padesát lidí. „V tomhle počtu, co jsme tady je to maximum. Kdyby se to rozrůstalo, budeme muset někoho přibrat,“ říká Hejnová, která využívá tým trenérů.

Devětadvacetiletou atletku letos čeká jeden z vrcholů kariéry na olympijských hrách v Riu de Janeiro a je rozhodnutá v kariéře pokračovat i příští rok, kdy se koná mistrovství světa v Londýně. Další výhled zatím neplánuje. Až jednou s aktivní dráhou skončí, jasně se před ní rýsuje trenérská kariéra.

„Zuzka chce určitě dělat trenérku. Směřuje k tomu. Vychová si děti, aby potom měla koho trénovat,“ říká Jandová. „Trenérka je úžasná. Má vystudovanou pedagogickou školu, je to na ní znát, děti ji milují. Má je ráda, má k nim úžasný, milý přístup.“

Hejnová se třeba může výhledově ujmout kariéry nadějné sedmnáctileté dorostenky Terezy Vokálové, která pod Jandovou vloni startovala na mládežnickém mistrovství světa v Cali.

„O trénování určitě přemýšlím, protože si myslím, že mám co předat,“ potvrzuje Hejnová. „Už jsem s pár dětmi pracovala. Nahlodalo mě to a možná bych chtěla mít nějakou skupinku. Dana má pořád nějaké šikovné děti. Tak jsme se bavili, že až skončí s kariérou, že je bude předávat do Prahy, a že by trénovaly pode mnou.“

2. – 8. 7.

Datum dalšího kempu akademie Zuzany Hejnové v Sušici

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud